Skip to main content

Αισιοδοξία Βεστερβέλε για λύση του Κυπριακού

Την αισιοδοξία του για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η Γερμανία στηρίζει τις διαδικασίες διαπραγμ
Την αισιοδοξία του για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού, σημειώνοντας ότι η Γερμανία στηρίζει τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Βεστερβέλε επεσήμανε ότι «η λύση είναι δυνατή, εάν και οι δύο πλευρές λειτουργήσουν εποικοδομητικά και σε πνεύμα κατανόησης» και συμπλήρωσε ότι «ο λαός της Γερμανίας αισθάνεται μεγάλη συμπάθεια για τον λαό της Κύπρου και νιώθει το ίδιο, επειδή και εμείς ήμασταν μοιρασμένη χώρα για πολλά χρόνια και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την πολύ εξαιρετική στιγμή, όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου».

Χαρακτήρισε επίσης «εξαίρετες και πολύ καρποφόρες» τις συνομιλίες με τον κ. Κυπριανού, συμπληρώνοντας ότι «το πλαίσιο της επίσκεψης είναι οι παραδοσιακές εξαίρετες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Γερμανίας».

Ο Γερμανός υπουργός έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος τον ενημέρωσε για το πακέτο προτάσεων, το οποίο υπέβαλε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες Χριστόφια η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τις νέες πρωτοβουλίες του κύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για την επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και χαρακτηρίζει «αντιπαραγωγικές» τις έξωθεν απόπειρες επιβολής χρονοδιαγραμμάτων, ή διαιτησίας.

 «Αντιμετωπίζουμε τις προτάσεις του Προέδρου της Κύπρου, ως σημαντικό βήμα στην αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται αυτήν την περίοδο», αναφέρει σε δήλωσή του ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, και προσθέτει ότι «η Ρωσία τάσσεται με συνέπεια υπέρ μιας σταθερής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου στη βάση της εθελοντικής συμφωνίας της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας».

Καταλήγοντας ο ρώσος διπλωμάτης σημειώνει: «Θεωρούμε ότι η διεθνής κοινότητα είναι απαραίτητο να διευκολύνει την επίτευξη συμβιβασμού, οι προσπάθειες, ωστόσο, να ληφθούν οι αποφάσεις υποκαθιστώντας τους Κυπρίους, να επιβληθούν χρονοδιαγράμματα, να εισαχθεί οποιαδήποτε εξωτερική διαιτησία, είναι αντιπαραγωγικές».

ZENITH