Skip to main content

Αισιοδοξία διεθνώς για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Αυξάνεται η αισιοδοξία στο διεθνές περιβάλλον σύμφωνα με την Ernst & Young, καθώς το 57% των επιχειρήσεων δηλώνει μεγάλη ή πολύ μεγάλη πιθανότητα εξαγοράς άλλων εταιριών μέσα τους επόμενους 12 μήνες,
Αυξάνεται η αισιοδοξία στο διεθνές περιβάλλον συγχωνεύσεων και εξαγορών σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήγαγε η Ernst & Young, καθώς το 57% των επιχειρήσεων δηλώνει μεγάλη ή πολύ μεγάλη πιθανότητα εξαγοράς άλλων εταιριών μέσα τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό διπλάσιο σχεδόν σε σχέση με το 33% που είχε καταγραφεί πριν από έξι μήνες. Ποσοστό 47% εκτιμά ότι θα προβεί σε μια τέτοια κίνηση μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σε σύγκριση με το 25% των ερωτηθέντων τον περασμένο Νοέμβριο.

Η δεύτερη διετής έρευνα με τίτλο βαρόμετρο κεφαλαιακής εμπιστοσύνης (Capital confidence barometer), η οποία διενεργήθηκε στα τέλη Μαρτίου, καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι το 76% των επιχειρήσεων εστιάζουν πλέον σε θέματα ανάπτυξης, σε σύγκριση με το 56% πριν από έξι μήνες.

Η εμπιστοσύνη στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά πιστώσεων παρουσιάζει επίσης βελτίωση, καθώς το 62% αναμένει ότι τα οικονομικά μέσα για τη χρηματοδότηση σημαντικών κεφαλαιουχικών έργων και εξαγορών θα καταστούν διαθέσιμα εντός των επόμενων 12 μηνών.

Η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία συνολικά παρουσιάζει βελτίωση - το 40% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ύφεση θα τελειώσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε σχέση με το 30% του περασμένου Νοεμβρίου.

Διαπιστώνεται ότι το 64% των ερωτηθέντων είναι πλέον πιο αισιόδοξο σε σχέση με τις προοπτικές της τοπικής οικονομίας και το 69% σε σχέση με τις προοπτικές της εταιρείας τους. Οι πλέον αισιόδοξες χώρες είναι η Αυστραλία (93%), η Ινδία (91%), η Βραζιλία (83%) και η Κίνα (80%), ενώ κάποιες από τις δυτικές ανεπτυγμένες αγορές είναι αυτές που εμφανίζουν και το μικρότερο ποσοστό εμπιστοσύνης - η Γαλλία (44%), οι ΗΠΑ (56%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (57%).

Σε ό,τι αφορά τους βιομηχανικούς κλάδους, το 61% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ύφεση στον κλάδο τους θα τελειώσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με ποσοστό μόλις 49% που είχε καταγραφεί πριν από έξι μήνες.

Μεταξύ των κλάδων, η έρευνα δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης καταγράφεται στον κλάδο της Αυτοκινητοβιομηχανίας (81%), ενώ το μικρότερο στον κλάδο της Ενέργειας και των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (59%).

Ωστόσο, ο κλάδος της Ενέργειας και των Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, μαζί με τον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας και των Βιοεπιστημών, είναι και αυτοί που εστιάζουν περισσότερο στη μη οργανική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. Το 69% των εταιριών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου εκδηλώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πώληση επιχειρήσεων, μέσω προγραμματισμένων αποεπενδύσεων για τους επόμενους έξι μήνες.

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση είχε σημαντικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τη δυναμική των συμφωνιών. Μια νέα εξέλιξη είναι το γεγονός ότι οι δυνητικοί αγοραστές εξετάζουν πιο προσεκτικά τις ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως ο ρυθμός αύξησης των εσόδων, το μελλοντικό μερίδιο αγοράς και οι νέες αγορές πελατών, παρά τα στοιχεία παρελθόντων ετών.

Η ενοποίηση μετά τη συμφωνία είναι επίσης ζωτικής σημασίας, με το 77% να αναφέρει τον προσδιορισμό και την υλοποίηση δυνητικών συνεργασιών στο πλαίσιο των συμφωνιών ως υψηλή προτεραιότητα.

Αυτό μπορεί εν μέρει να αποτελεί αναγνώριση προηγούμενων σφαλμάτων - το ένα τρίτο σχεδόν (32%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η τελευταία συμφωνία που ολοκλήρωσε δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες του ή ότι δεν ακολούθησε τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά την επιτευχθείσα αξία.

Σε αυτό το περιβάλλον αυξανόμενης αισιοδοξίας, διαπιστώνονται κάποιες σημαντικές προκλήσεις που πρέπει ωστόσο να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα, αναμένεται ένα κύμα αναχρηματοδότησης, με το 58% των εταιριών να εμφανίζει ανάγκη αναχρηματοδότησης δανείων και άλλων μορφών χρέους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια - επομένως, η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων παραμένει μείζονος σημασίας.

ZENITH