Skip to main content

Αισιοδοξία για επανέναρξη των ερευνών για πετρέλαιο στην Καβάλα

Ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση της «διαμάχης» μεταξύ της Ενεργειακής Αιγαίου και των ΕΛΠΕ. Ο πρόεδρος της ΕΑ, Μαθιός Ρήγας, τονίζει ότι τις τελευταίες ημέρεςΕ υπάρχουν συζητήσεις των δύο πλευρών σε
Του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση της «διαμάχης» μεταξύ της  Ενεργειακής Αιγαίου (ΕΑ) ΑΕ και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ΑΕ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑ, Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στη Voria.gr υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν συζητήσεις σε πολύ θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, ώστε να ξεκινήσει ο νέος γύρος ερευνών για πετρέλαιο Δυτικά της Θάσου από την εταιρεία του.

Ο κ. Ρήγας τονίζει ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι δεν ωφελεί κανέναν από τους αντισυμβαλλόμενους  «να φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις και νομικές οδούς», διαψεύδοντας έτσι, εμμέσως, τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που ήθελαν τις δύο εταιρείες να έχουν έρθει σε ρήξη και να καταφεύγουν στη λύση της διαιτησίας.

«Πάντα υπήρχε καλό κλίμα με τα ΕΛΠΕ, καθώς ουσιαστικά είμαστε πελάτες τους, λόγω της σύμβασης που υπάρχει. Πουλάμε πετρέλαιο στα ΕΛΠΕ. Υπάρχει καλό κλίμα συνεργασίας, το οποίο θα γίνει ακόμα καλύτερο όταν θα γίνουμε συνεταίροι και συνεργάτες στο θέμα της έρευνας και της εξόρυξης», συμπληρώνει.

Επιπλέον, αναφέρει πως «ευελπιστούμε ότι η συζήτηση να καταλήξει σύντομα», με μια λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, από την οποία δεν θα επωφεληθούν μόνο οι δύο εταιρείες, αλλά και η τοπική οικονομία της Καβάλας.

Αναφορικά με το πού έγκειται το πρόβλημα και τα ΕΛΠΕ δεν ανάβουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των ερευνών, ο κ. Ρήγας τονίζει ότι ζητάνε κάποιες περαιτέρω εγγυήσεις σχετικά με την τεχνογνωσία και την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΑ.

«Από άποψη τεχνογνωσίας, που είναι και το κυριότερο, οι εγγυήσεις από μέρους μας, είναι τα έργα που έχουμε κάνει. Καλύτερη εγγύηση από κάποιον που κάνει δύο γεωτρήσεις σαν και αυτές που κάναμε πέρσι δεν μπορεί να βρει κανείς», αναφέρει σχετικά. Όσον αφορά το σκέλος της κεφαλαιακής επάρκειας, υπογραμμίζει ότι η ΕΑ έχει φέρει στην Ελλάδα 20 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, δύο γεωτρύπανα, ενώ συνεργάζεται με μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στο κόσμο στον τομέα χρηματοδότησης πετρελαϊκών project, τη Standard Chartered Bank.

Ωστόσο το «αγκάθι» της υπόθεσης αυτή τη στιγμή για την ΕΑ είναι ότι «έπρεπε να φύγει το γεωτρύπανο, το οποίο το κρατούσαμε όσο μπορούσαμε, αλλά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που είχαμε προγραμματίσει, έπρεπε είτε να πάει να κάνει μια άλλη γεώτρηση στην περιοχή, είτε να το αποδεσμεύσουμε. Επειδή το γεωτρύπανο έχει κόστος 150.000 δολάρια την ημέρα, προφανώς δεν μπορούσαμε να το κρατήσουμε περιμένοντας και αναγκαστήκαμε να το αποδεσμεύσουμε».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η ανησυχία μας είναι όταν θα ξαναβγούμε να κλείσουμε γεωτρύπανο το ποια θα είναι η τιμή του πετρελαίου εκείνη τη στιγμή. Οπότε είναι άγνωστο πότε θα το βρούμε και πόσο θα μας κοστίσει», επισημαίνει.

Καταλήγοντας, ο κ. Ρήγας επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα η ΕΑ έχει επενδύσει 80 εκατ. δολάρια στην περιοχή της Καβάλας και εφόσον επιτραπούν οι έρευνες, «ανάλογα με το τι θα βρίσκουμε κάθε φορά και πόσο επιτυχείς θα είναι οι δραστηριότητές μας, θα επενδύσουμε έως και 200 εκατ. δολάρια στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό το ποσό είναι διαθέσιμο για επένδυση είτε εδώ είτε αλλού».

Ο λόγος της διαμάχης

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Μαθιός Ρήγας με μια δισέλιδη ενδοεταιρική ανακοίνωση ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της γεώτρησης στην περιοχή Ε, το γεωτρύπανο αναχωρεί από την περιοχή της Καβάλας. Η εταιρεία  ανέμενε τη συναίνεση των ΕΛΠΕ για να ξεκινήσει νέες έρευνες σε περιοχή Δυτικά της Θάσου, χωρίς όμως τελικά να υπάρξει θετικό τέλος.

Κατά την ανακοίνωση της ΕΑ, η νέα γεώτρηση που σχεδίαζε αφορούσε περιοχή στα δυτικά της Θάσου, όπου τα δικαιώματα έρευνας ανήκαν σε ποσοστό 70% στην καναδική Calfrac Well Services Ltd, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στα ΕΛΠΕ. Η Ενεργειακή Αιγαίου είχε συμφωνήσει με την Calfrac Well Services Ltd και η μεταβίβαση και εκχώρηση του ποσοστού είχε εγκριθεί από το υπουργείο ανάπτυξης από τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο τα ΕΛΠΕ αρνήθηκαν να συναινέσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η άρνηση αυτή «επιβάλλει την διακοπή του επενδυτικού μας πλάνου και τη διακοπή των ερευνητικών μας προγραμμάτων που θα διασφάλιζαν την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα της Εταιρείας». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται  ότι «η Ενεργειακή Αιγαίου και η Kavala Oil, ενωμένες και με αίσθημα ευθύνης δηλώνουν με αποφασιστικότητα ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα για τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».

ZENITH