Skip to main content

Αισιοδοξία Παπακωνσταντίνου για τη δεύτερη δόση

Αισιόδοξος σχετικά με την εξασφάλιση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού χρηματοδότησης εμφανίζεται σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι η χώρα μας θα φανεί συνεπής
Αισιόδοξος σχετικά με την εξασφάλιση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού χρηματοδότησης εμφανίζεται σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι η χώρα μας θα φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο.

Με τίτλο «Η Ελλάδα μπροστά σε καμπή για τους δημοσιονομικούς στόχους»,  ο υπουργός Οικονομικών τονίζει τη σημαντική δημοσιονομική πρόοδο που έκανε η Ελλάδα κατά το α΄εξαμήνου 2010, καθώς και στη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, η χώρα μας έχει υιοθέτησε περισσότερα μέτρα από αυτά που χρειάζονται για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά πως συμπεράσματα της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι θετικά και έτσι τον Σεπτεμβρίου, θα εκταμιευθεί και η δεύτερη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ.

«Προπορευόμαστε των στόχων που έχουν τεθεί, κυρίως λόγω της μείωσης των δημοσίων δαπανών, υστερούμε οριακά στην αύξηση των εσόδων, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι ακόμη και σε αυτό τον τομέα θα καλύψουμε τον στόχο», υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει την εκτίμησή του ότι το δεύτερο εξάμηνο θα αυξηθούν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή από τη μείωση των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο τομέα.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι ηπιότερη από ότι έχει αρχικά προβλεφθεί, καθώς αναμένεται αρνητική ανάπτυξη κατά 3%-3,5%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 4%. Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχουν κίνδυνοι και αβεβαιότητες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα.

ZENITH