Skip to main content

Αισιόδοξος ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ για το ΠΣΑ

«Μόνο αν αυτοκτονήσουμε δεν θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, κατά την εκδήλωση του ΣΒΒΕ, προσθέτοντας ότι η τριμερής εποπτεία στις προβλέψεις της έ
Αισιόδοξος ότι αν εφαρμόσουμε με ακρίβεια όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, οι επιδόσεις μας τόσο σε επίπεδο του ελλείμματος, όσο και του χρέους θα είναι κατά πολύ καλύτερες από τις παραδοχές της Τρόικας, εμφανίστηκε ο διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας.

«Μόνο αν αυτοκτονήσουμε δεν θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και αφού σημείωσε ότι η τριμερής εποπτεία στις προβλέψεις της «εν πολλοίς έχει ενσωματώσει και ένα μεγάλο ποσοστό αναποτελεσματικότητας, που είναι δικαιολογημένο από το παρελθόν μας», κατέστησε απολύτως σαφές ότι «το μαξιλάρι ασφαλείας που έχουμε είναι μεγάλο».

Υπό το πρίσμα αυτό υποστήριξε ότι είναι υπερβολικές, ως προς τα αρνητικό τους, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ τόσο για το χρέος όσο και για το έλλειμμα. «Δεν φθάνουμε με τίποτε στο 150% του ΑΕΠ το 2013, σε ό,τι αφορά στο χρέος. Με βάση το χειρότερο σενάριο στο ΙΟΒΕ καταλήξαμε ότι μπορεί να φθάσει στο 136,8% εκείνη τη χρονιά και μετά θα αρχίσει να πέφτει από το 2014», είπε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ και εκτίμησε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου, το ΑΕΠ θα φθάσει στο +2,4% το 2012, όταν το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1,1% για εκείνη τη χρονιά.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά, μιλώντας στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή τα 10 χρόνια συνεργασίας του με το IMD, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει τα διαρθρωτικά μέτρα και έχασε το παιχνίδι της επικοινωνίας όταν ξέσπασε η κρίση με τα ομόλογα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας.

«Όταν το Νοέμβριο πήγε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών και τους ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα δεν θα είναι 6% του ΑΕΠ, αλλά στο 12,7% του ΑΕΠ και ορθώς το έκανε, αντί να απαντήσει ότι θα λάβει σκληρά μέτρα προσαρμογής, όπως έκανε ο Ιρλανδός ομόλογός του, εκείνος δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα. Αυτό είχε ως συνέπεια να στραφούν τα φώτα πάνω στην ελληνική οικονομία και μολονότι έχει μικρότερα προβλήματα από την ιρλανδική, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά όχι μόνο, άρχισαν να πωλούν τα ελληνικά ομόλογα και τα spread εκτινάχθηκαν», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να καυτηριάσει και τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, μιλώντας για «το παράδοξο μιας κατ’ όνομα συντηρητικής κυβέρνησης, η οποία επέκτεινε το κράτος κατά περίπου 60.000 υπαλλήλους στο στενό δημόσιο τομέα, κατά 40.000 στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες του δημοσίου και κατά άλλους 50.000 stagers».

Αναφορικά με το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, ο διευθυντής του ΙΟΒΕ τη χαρακτήρισε επαναστατική απόφαση που σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης ως προς το ευρώ και την ΟΝΕ, η οποία «μέχρι τώρα ήταν μόνο νομισματική ένωση και τώρα θα ενισχυθεί και το σκέλος της οικονομικής».

Την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας –πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής- επεσήμανε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα βαθύνει άλλο η ύφεση, ώστε να χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα που στην ουσία θα οδηγήσουν σε αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους, κάτι που είναι μια μορφή χρεοκοπίας.

Παραινέσεις για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, τη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας, τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, δόθηκαν από την αναπληρωτή διευθυντή του IMD, S.Rosselet, η οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει πληγεί καθοριστικά και βρίσκεται στην 56η θέση, σε σύνολο 58 χωρών που μετρά το IMD. Μειονεκτήματα υπάρχουν επίσης στις εργασιακές σχέσεις, στην εκπαίδευση, την καινοτομία κλπ, ενώ πλεονεκτήματα έχει ο τουρισμός, η νομοθεσία για τους ανέργους και –λόγω του ότι δεν μπορεί να πάει χειρότερα- η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών τα επόμενα δύο χρόνια.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο ειδικός γραμματέας ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Πατεράκης ο οποίος γνωστοποίησε ότι έως το τέλος του χρόνου θα δοθούν άλλα 450 εκ. ευρώ, για επενδύσεις του παλαιού αναπτυξιακού νόμου και ότι επίκεινται προγράμματα, μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 250 εκ. ευρώ για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, ύψους 15 εκ. ευρώ για την ένδυση και υπόδηση, 200 εκ. ευρώ για το εξοικονόμηση κατ’ οίκον και 58 εκ. ευρώ για δύο προγράμματα στον τουρισμό. Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση αναπτυξιακού ταμείου για τις μεγάλες επενδύσεις.

ZENITH