Skip to main content

Αίτημα επέκτασης με όρους Μοσκοβισί καταθέτει σήμερα η Ελλάδα

Αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες καταθέτει αύριο η ελληνική κυβέρνηση. Στο αίτημα θα περιλαμβάνονται οι όροι που διατυπώνονταν στο κείμενο Μοσκοβισί.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα αίτημα για επέκταση δανειακής σύμβασης για έξι μήνες, στη βάση του προσχεδίου της κοινής ανακοίνωσης Μοσκοβισί που τελικά δεν κατατέθηκε επίσημα στο τραπέζι του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο της ελληνικής πρότασης θα περιλαμβάνονται δύο μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και συγκεκριμένα οι δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και οι αλλαγές στα εργασιακά, αλλά και η σαφής δέσμευση ότι, μέχρι τη νέα συμφωνία, δεν θα πάρει μέτρα με δημοσιονομικό κόστος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, στο περιθώριο του Ecofin, o υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί, στη διάρκεια της οποίας αναζητήθηκε μία ύστατη συμβιβαστική λύση, χωρίς ακόμα να υπάρχει κάτι οριστικό. Και τούτο διότι η Ελλάδα αποσυνδέει τη δανειακή σύμβαση από τους όρους του προγράμματος, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν ότι αυτά τα δύο είναι πακέτο.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης στο Dow Jones Newswires, «πρόκειται να υπάρξει ένα κείμενο με το οποίο όλοι θα είναι ικανοποιημένοι», ενώ χαρακτήρισε ταραχώδεις τις συνομιλίες με τους εταίρους στην ευρωζώνη.

Μένει, λοιπόν, να φανεί η αντίδραση των εταίρων στον ελιγμό της ελληνικής πλευράς, που επιθυμεί να βάλει στην άκρη της διαπραγματευτικής ατζέντας, τύποις αλλά και επί της ουσίας τους όρους του μνημονίου, και αν οι πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν μετά το χθεσινό ναυάγιο του Eurogroup θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Η πρώτη αντίδραση του Σόιμπλε, πάντως, δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς έκανε λόγο για "πακέτο διάσωσης".

ZENITH