Skip to main content

Αίτημα για ένταξη στον ΕLA και από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε αίτημα προς την ΕΚΤ για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως σας είχε προϊδεάσει η Voria.gr.

Στην αγκαλιά του ELA επιθυμούν να μπουν και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα), όπως σας είχε προϊδεάσει η Voria.gr (περισσότερα εδώ).

Πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνουν πως η ΤτΕ κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας ELA - (Emergency Liquidity Assistance) και τη χορήγηση προληπτικής ρευστότητας και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Όπως είχε γίνει γνωστό μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, στον ELA ζήτησαν να ενταχθούν η Alpha Bank με την Eurobank, ωστόσο ακολούθησαν και οι άλλες δύο, υπό τον φόβο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας.

Όπως λένε οικονομικοί αναλυτές, οι λόγοι της προσφυγής των συστημικών τραπεζών στον ELA είναι οι ολοένα αυξανόμενες εκροές καταθέσεων που έχει πυροδοτήσει η πολιτική αβεβαιότητα λόγω των πρόωρων εκλογών και η ανακυκλούμενη συζήτηση περί ενδεχόμενου Grexit.

ZENITH