Skip to main content

Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 από εταιρία δομικών μηχανημάτων και εξοπλισμών

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, ακόμα μία εταιρία της πόλης αναζητά σωτηρία στις διατάξε
Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, ακόμα μία εταιρία κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Η εν λόγω εταιρία δραστηριοποιείται στον κλάδο των δομικών μηχανημάτων και εξοπλισμών με έδρα τη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Σίνδου στη Θεσσαλονίκη.  Η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρία συνδέεται άμεσα με τα πολύ σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι πελάτες της, δηλαδή οι κατασκευαστικές εταιρίες. Όπως είναι γνωστό,  αρκετές τεχνικές εταιρίες βρίσκονται σε οριακό σημείο, εξαιτίας του μεγάλου κατασκευαστικού ανεκτέλεστου, αλλά και των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς αυτές.

Με τη συγκεκριμένη κίνησή της, η εταιρία ακολουθεί τον δρόμο 25 ακόμη επιχειρήσεων, οι οποίες τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άρθρου 99, όπως γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος.

Σανίδα σωτηρίας το άρθρο 99

Το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα δίνει το δικαίωμα σε μία επιχείρηση που βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης λόγω υψηλών χρεών προς τράπεζες και τρίτους να προχωρήσει σε διακανονισμό με τους πιστωτές.
Η διαδικασία προβλέπει την αίτηση συνδιαλλαγής από πλευράς εταιρίας, με στόχο τη ρύθμιση των χρεών της και την παράλληλη διαγραφή ενός μέρους των χρεών, μετά τις διαβουλεύσεις του μεσολαβητή με τους πιστωτές.

Στην αίτηση πρέπει να περιγράφονται η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, το μέγεθος και η κοινωνική σημασία της επιχείρησης από άποψη απασχόλησης και τα προτεινόμενα μέτρα χρηματοδότησής της. Το δικαστήριο αποφασίζει εάν θα ανοίξει τη διαδικασία, με τον ορισμό μεσολαβητή και με χρονικό περιορισμό στη συνδιαλλαγή το ανώτερο έως τρεις μήνες. Ο μεσολαβητής πρέπει να εντάξει στον διακανονισμό το 51% των οφειλών.

Εάν στη συνέχεια υπάρξει συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών για ρύθμιση των χρεών και επικυρωθεί από το δικαστήριο, αυτή δεν μπορεί να έχει διάρκεια ισχύος μικρότερη των δύο ετών. Έτσι, δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στην επιχείρηση, προκειμένου να εξυγιανθεί και να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο, ενώ κατά τη διάρκεια της συμφωνίας αναστέλλονται τυχόν απαιτήσεις κατά του οφειλέτη.

ZENITH