Skip to main content

Ακατάλληλο το νερό σε περιοχές της Χαλκιδικής

Ακατάλληλο είναι το νερό σε ορισμένες περιοχές της Καλλικράτειας, των Μουδανιών και της Ν. Τρίγλιας , σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, που στηρίζεται σε στοιχεία και ελέγχους
Ακατάλληλο  είναι το νερό σε ορισμένες περιοχές της Καλλικράτειας, των Μουδανιών και της Ν. Τρίγλιας , σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, που στηρίζεται σε στοιχεία και ελέγχους που διενήργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ΚΕΠΚΑ μετά από  έντονες  διαμαρτυρίες κατοίκων που δέχθηκε από διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής, υπενθυμίζει οτι η  Περιφέρεια αποφάσισε την απαγόρευση της χρήσης και διάθεσης νερού που προέρχεται από τη λειτουργία εννέα ιδιωτικών έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων (γεωτρήσεις), για οποιαδήποτε υδρευτική χρήση. Τα έργα αφορούσαν υδροδότηση σε: 

1.    Τοποθεσία «Δελφίνια», τοποθεσία «Τούμπα Ηράκλειας», τοποθεσία «Κάμπος» του Δήμου Καλλικράτειας.

2.    Τοποθεσία «Σερβικό Μετόχι» του Δήμου Τρίγλιας.

3.    Περιοχή της Νέας Ποτίδαιας, τοποθεσία «Βουλγάρες», τοποθεσία «Πετριώτικο», τοποθεσία «Ξεπατώματα» του Δήμου Μουδανιών.

Η απαγόρευση έγινε, γιατί, από την Περιφέρεια, διαπιστώθηκε ακαταλληλότητα, για ανθρώπινη κατανάλωση, του νερού, που αντλείται από τα εννέα έργα, καθώς τα νερά βρέθηκαν ακατάλληλα είτε χημικά είτε μικροβιολογικά κατά περίπτωση.
Η Περιφέρεια έδωσε εντολή, στις εταιρίες αυτές και στις τοπικές δημοτικές αρχές, να ενημερώσουν, άμεσα, τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, των δήμων Καλλικράτειας, Τρίγλιας και Μουδανιών, για την απαγόρευση χρήσης του ακατάλληλου νερού.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημερώνει τους καταναλωτές - κατοίκους αυτών των περιοχών, ώστε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτό το νερό, όχι μόνο, ως πόσιμο, αλλά και για οποιαδήποτε ανθρώπινη χρήση (μαγείρεμα, μπάνιο κ.λπ.) ανακοινώνοντας και τα εννέα ονόματα των ιδιωτικών παρόχων.

Ταυτόχρονα, καλεί τους δήμους Καλλικράτειας, Μουδανιών και Τρίγλιας καθώς και τη Νομαρχία Χαλκιδικής να αναλάβουν, πρωτοβουλίες, για να υδροδοτηθούν οι περιοχές αυτές.

Το ΚΕΠΚΑ καλεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε για την καταλληλότητα των νερών που διανέμουν  ιδιώτες υδρονομείς μετά από γεωτρήσεις δικές τους.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν:

1.    Για τον Λιολίδη Μιχαήλ που διανέμει νερό σε περιοχές της Καλλικράτειας οτι  :
Με βάση χημικές-μικροβιολογικές αναλύσεις το νερό είναι    κατάλληλο αποκλειστικά και μόνο για καθαριότητα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου κατοικιών. Είναι     ακατάλληλο  για πόση και οικιακή χρήση (επεξεργασία - παρασκευή τροφίμων, πλύση οικιακών συσκευών κλπ).

2. Για τους Δήμο Γκιούλη του Στεφάνου και Διαμάντω Γκιούλη  που εκδόθηκε άδεια χρήσης νερού  σε Πλάγια το νερό της γεώτρησης του κρίθηκε  κατάλληλο αποκλειστικά και μόνο για καθαριότητα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου κατοικιών
 και ακατάλληλο για πόση και οικιακή χρήση (επεξεργασία - παρασκευή τροφίμων, πλύση οικιακών συσκευών κλπ.).

3. Για Χριστίνα Μουστάκα —Μαρία Τσαούση - Υδροδοτική Επιχείρηση Ο.Ε  που διανέμουν νερό στην Τούμπα Καλλικράτειας το νερό κρίθηκε  επίσης ακατάλληλο  για πόση και οικιακή χρήση και κατάλληλο μόνο για καθαριότητα κατοικιών

4. Για τον Μακίδη Παναγιώτη,  που καλύπτει με νερό οικισμούς εκτός σχεδίου στην περιοχή της Ν. Ποτίδαιας βρίσκεται στη διαδικασία ελέγχου ο  φάκελος του.

5. Για τον Προδρόμου Νικόλαο, δίκτυο στην περιοχή Πετριώτικο Ν. Ποτίδαιας απόφαση της περιφέρειας απαγορεύει πλήρως τη λειτουργία της γεώτρησης που είχαν στην κατοχή τους γιατί ήταν παράνομη σύμφωνα  με τη νομαρχία Χαλκιδικής.

6. Για τον Παλιούρα Αθανάσιο εκδόθηκε άδεια χρήσης νερού  για διανομή νερού στην περιοχή Ξεπάτωμα των δήμων Ποτίδαιας και Μουδανιών, το οποίο είναι κατάλληλο μόνο για καθαριότητα.

7. Για την υδροδοτική επιχείρηση Κασμίρη Μαρίας Ο. Ε.,  που έχει δίκτυο στην περιοχή Κάμπος Ν. Καλλικράτειας σύμφωνα με άδεια από τη νομαρχία, διαθέτει και παράνομη γεώτρηση στις Αριζόνες Καλλικράτειας , όπου το νερό είναι επιβαρυμένο με νιτρικά. Η εταιρία αυτή δεν κατέθεσε φάκελο για αδειδότηση.

8. Για τον Σωτηρίου Θεοδόσιο, με  δίκτυο στην περιοχή Βουλγάρες Ν. Ποτίδαιας στο αίτημα του να λειτουργήσει τη γεώτρηση από αδρευτική σε υδρευτική η περιφέρεια απάντησε με σωρεία παρατηρήσεων.

Σύμφωνα με τον  Σένδεσμο  Υδροδοτών «Ο Υδροχόος» νομού Χαλκιδικής, υπάρχει η επιχείρηση «Αρώνης Π. & Σία Ε.Ε» για την οποία εκδόθηκε άδεια χρήσης νερού για την ύδρευση 1000 ατόμων (250 κατοικιών)  και πότισμα του περιβάλλοντος χώρου, του Τ.Δ. Ν. Καλλικράτειας, Δ. Καλλικράτειας. Με βάση χημικές-μικροβιολογικές αναλύσεις το νερό είναι κάτω  από τις παραμετρικές τιμές.

Για τον Ζλατάνη Πέτρο εκδόθηκε άδεια χρήσης νερού  για τη λειτουργία γεώτρησης στα  «Αμπελάκια»  Καλλικράτειας,  το νερό είναι κατάλληλο μόνο για καθαριότητα και ακατάλληλο για πόση και πλύση τροφίμων και οικιακών σκευών.

ZENITH