Skip to main content

Ακόμα και στη διαφωνία... διαφωνούν στην ΕΕ

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΕ για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση σχετικά με τη θεσμική αντιμετώπιση της κρίσης«Παιδιά να οργανωθούμε πρώτα…», φωνάζουν οι ηγέτες της καταρρακωμένης ΕΕ.
της Κωνσταντίνας Δημητρούλη


«Παιδιά να οργανωθούμε πρώτα…»! Αυτό φωνάζουν ακόμα οι Βρυξέλλες και οι ηγέτες της καταρρακωμένης Ενωμένης Ευρώπης, τη στιγμή που οι συναγερμοί χτυπούν εκκωφαντικά και προειδοποιούν για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση αναφορικά με τη θεσμική αντιμετώπιση της κρίσης.

Για μία ακόμα φορά όλα κινούνται σε slow motion, τη στιγμή που το τοπίο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει και οι Αμερικανοί τραπεζίτες ετοιμάζονται για τη νέα εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας κάποια άλλα προϊόντα σύνθετα και ακατανόητα θα πλημμυρίσουν την αγορά, αλλά τουλάχιστον θα έχουν τις ευλογίες των εποπτικών αρχών μέχρι και αυτά να αποδειχθούν ζημιογόνα για τις μάζες και τις οικονομίες. Αλλά τέλος πάντων μέχρι τότε η αμερικανική οικονομία με την υποστήριξη των τραπεζών της, οι οποίες έχουν αρχίσει ήδη να επιστρέφουν τη κρατική βοήθεια, θα τραβήξει ξανά προς τη δόξα.

Αντίθετα στην πάλαι ποτέ Ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη ένα ακόμα Ecofin έληξε με διαφωνία. Για την ακρίβεια οι Υπουργοί Οικονομικών διαφώνησαν ακόμα και σε τι διαφωνούν! Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο παραλογισμός είναι τόσο μεγάλος πλέον, που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους αναφορικά με το ποια θα είναι ακριβώς τα στοιχεία από τα τεστ αντοχής των τραπεζών που θα δημοσιοποιηθούν σε περίπου μία εβδομάδα.

Δηλαδή για να τα βάλουμε σε μία τάξη τα πράγματα: έχουμε συμφωνήσει ως Ενωμένη Ευρώπη να πραγματοποιήσουμε τεστ αντοχής στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σε ποιες τράπεζες θα γίνουν τα τεστ αντοχής, με ποια κριτήρια, αλλά έτσι για να μην πλήττουμε με τις συμφωνίες, διαφωνούμε στο τι θα ανακοινωθεί από τα αποτελέσματα. Για την ακρίβεια τελειώνοντας το Ecofin έκαναν αντιφατικές δηλώσεις και διαφώνησαν στο ποια τελικά ήταν η διαφωνία τους! Δηλαδή κάποιοι δήλωσαν ότι διαφώνησαν στο ποια στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα, ενώ κάποιοι είπαν ότι διαφώνησαν στη διαδικασία που θα δοθούν στη δημοσιότητα!

Και τώρα περνάμε στο επόμενο βήμα που είναι η ερμηνεία όλων αυτών: η διαφωνία αναφορικά με τα αποτελέσματα είναι από μόνη της ύποπτη. Γιατί να πραγματοποιήσεις τεστ αντοχής σε τράπεζες, εφόσον δεν θέλεις να ανακοινώσεις τα αποτελέσματα αυτών. Δηλαδή δεν θέλουν να τις εκθέσουν ή μήπως φοβούνται ότι η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που τα αποτελέσματα θα είναι απλά το κερασάκι στη τούρτα. Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος: μήπως τη στιγμή που οι πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης γονατίζουν από τα μέτρα λιτότητας για να σώσουν τις οικονομίες τους οι ηγέτες τους δεν θέλουν να προκαλέσουν με τα άριστα αποτελέσματα των τραπεζών, ορισμένες εκ των οποίων πήραν κάποια δισεκατομμύρια εν μέσω της κρίσης και μετά σφύριξαν αδιάφορα κλείνοντας τις κάνουλες της ρευστότητας;

Για να μιλάμε και λίγο πιο συγκεκριμένα, τα τεστ στα οποία θα υποβληθούν 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου, αναμένεται να δείξουν ποια ιδρύματα χρειάζονται νέα κεφάλαια για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Τα τεστ θα διεξαχθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), που εδρεύει στο Λονδίνο, και θα περιλαμβάνει δύο βασικές υποθέσεις: Υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 3% σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις για φέτος και το 2011 και ένα σοκ όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα αντίστοιχα με αυτά του Μαΐου.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα στοιχεία αυτά, είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο τα αποτελέσματα των τεστ αυτών εν δυνάμει μπορούν να επηρεάσουν την αγορά θετικά ή αρνητικά. Και για να προλάβουν τα χειρότερα, οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να καλύψουν όλες τις πιθανότητες. Ο μεν Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμα μεγάλη αναταραχή στις αγορές, εν μέρει διότι παραμένει η αβεβαιότητα για τις τράπεζες... γι’ αυτό η διαφάνεια είναι καλύτερη», ο δε Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, αντλώντας κεφάλαια από τις αγορές και ότι η εθνική στήριξη θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο ως ύστατη λύση. Μάλλον ο τελευταίος μάς προετοιμάζει για το τι θα ακούσουμε λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ίσως χρειαστεί και νέα στήριξη των τραπεζών.

ZENITH