Skip to main content

Ακόμα πιο κοντά ο ανασχηματισμός

Πόσο πιθανός είναι ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης στο αμέσως επόμενο διάστημα; Στο ερώτημα αυτό, όσοι είναι θέση να ερμηνεύουν τη στάση του πρωθυπουργού απαντούν μονολεκτικά: «Εξαιρετικά».
Πόσο πιθανός είναι ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης στο αμέσως επόμενο διάστημα; Στο ερώτημα αυτό, όσοι είναι θέση να ερμηνεύουν τη στάση του πρωθυπουργού απαντούν μονολεκτικά: «Εξαιρετικά». Κι αυτό γιατί μια σειρά από κινήσεις, στις οποίες προχώρησε τα τελευταία 24ωρα μαρτυρούν μύχιες σκέψεις του, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα μετουσιωθούν σε πράξεις.

Για παράδειγμα, η απόφασή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής μιας κυβερνητικής ομάδας η οποία θα αποτελείται από τρεις υπουργούς και θα ασχολείται με το μείζον ζήτημα της ανάπτυξης συνιστά ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων για την υπουργό Οικονομίας κ.Λούκα Κατσέλη. Και η απόφασή του να προωθήσει μόνος του, μέσω άλλης ομάδας που συνέστησε στο Μαξίμου, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία αποδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς την αποτελεσματικότητα της υπουργού Υγείας κ. Μαριλίζας Ξενογαννακοπούλου.

Ανάλογα κρούσματα έχουν σημειωθεί πολλά το τελευταίο διάστημα κι όσο περνά ο καιρός συνεχώς πληθαίνουν. Το γεγονός, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ανησυχία στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου, καθώς με εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις (Πάγκαλος, Χρυσοχοΐδης κλπ) όλοι οι υπόλοιποι θεωρούν ότι η θέση τους είναι εν αμφιβόλω.

Πάντως, υπό τις παρούσες συνθήκες περισσότερο πιθανοί προς αντικατάσταση είναι υπουργοί που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται σύντομα για ένα πολυήμερο ταξίδι στη Βραζιλία. Οπότε οι όποιες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται χρονικά για αμέσως μετά.

ZENITH