Skip to main content

Ακόμη 5 δισ. ευρώ θα ζητήσει σε λίγο η Ελλάδα από την ΕΚΤ

Ήδη, το σχετικό ποσό για την Ελλάδα έχει φτάσει στα 65 δις ευρώ και αναμένεται μια ακόμα δύσκολη συνεδρίαση για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει, μέσω teleconference το government bond της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να εγκρίνει την νέα επέκταση του προγράμματος έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, μέσω του μηχανισμού ELA. Ήδη, το σχετικό ποσό για την Ελλάδα έχει φτάσει στα 65 δις ευρώ και αναμένεται μια ακόμα δύσκολη συνεδρίαση για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Κι αυτό γιατί οι αιχμές κατά της χώρας και της πολιτικής που ακολουθεί, στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας, είναι συνεχείς και αδιάλειπτες, όπως διδάσκει η πρόσφατη εμπειρία.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες διαπραγματεύσεις - κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος - έγιναν ήδη δύο, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 20 ημερών. Οι πληροφορίες που έρχονται πάντως από την έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι έστω και δύσκολα, η Ελλάδα θα διασφαλίσει επιπλέον 5 δις ευρώ, από τα αποθεματικά της ΕΚΤ, προκειμένου να στηριχθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, από πλευράς ρευστότητας.

Αυτό σημαίνει ότι θα «πιάσει» τα 70 δις ευρώ, σε επίπεδο ELA, που είναι και το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ, στο πλαίσιο αυτού του έκτακτου μηχανισμού σε χώρα - μέλος της Ευρωζώνης.  Όλα δείχνουν πως σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και τις ανάγκες της, ισχύει ο αγγλοσαξωνικός όρος ότι the sky is the limit. Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποια στιγμή αυτή η κάνουλα... κλείσει.

ZENITH