Skip to main content

Ακόμη πιο βαθύ το ελληνικό ...«κούρεμα»

Οι αρνητικές πλευρές της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, ακόμα κι αν είναι «σκουπίδια».
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι στο εξής θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, ακόμη κι αν υποβιβαστούν στην κατηγορία των «σκουπιδιών», ασφαλώς χαροποίησε τα τραπεζικά επιτελεία. Κι αυτό γιατί, όπως έγραψε και χθες η Voria.gr, θα εξασφαλισθεί η ρευστότητά τους, η οποία δοκιμάζεται σημαντικά, λόγω του γεγονότος ότι η διατραπεζική αγορά έχει κλείσει εδώ και μήνες. Όμως, μια δεύτερη ανάγνωση του μέτρου φέρνει στην επιφάνεια και κάποια - δευτερεύουσας σημασίας είναι αλήθεια - αρνητικά στοιχεία της απόφασης.

Όπως, για παράδειγμα, αυτό το οποίο πρεσβεύει ότι στο εξής η ΕΚΤ θα δέχεται μεν τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, αλλά η ποσότητα που θα απαιτείται για να προσκομισθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Για παράδειγμα, αν μέχρι τώρα η ΕΚΤ για να δανείσει 100 ευρώ ζητούσε ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα αξίας 110 ευρώ, μετά την υποβάθμισή τους στην κατηγορία των «σκουπιδιών» θα εξακολουθήσει να διοχετεύει ρευστότητα, υπό τον όρο ότι για κάθε 100 ευρώ θα ζητούνται ως εγγύηση ομόλογα αξίας 120 ή 130 ευρώ.

Στην τραπεζική ορολογία αυτό ονομάζεται hair cut και πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική. Μόνο που στην ελληνική περίπτωση, το «κούρεμα» θα είναι βαθύ, στα όρια του ...ξυρίσματος.

ZENITH