Skip to main content

Ακριβαίνει το νερό στη Θεσσαλονίκη από το Σεπτέμβριο

Κατά 4-5 ευρώ θα αυξηθούν το τελευταίο τετράμηνο του χρόνου τα τιμολόγια της ΕΥΑΘ, ενώ δεν αποκλείονται και νέες αυξήσεις το 2011, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας κ. Νίκου Π

Άνοιξε ο ασκός των αυξήσεων για την ΕΥΑΘ. Από το Σεπτέμβριο θα είναι ακριβότερο το νεράκι που πίνουν  οι Θεσσαλονικείς, καθώς θα επιβληθούν αυξήσεις 4-5 ευρώ το 4μηνο, ενώ για το 2011 δεν αποκλείεται να έρθουν νέες αυξήσεις, αφού συνεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Νίκος Παπαδάκης στη Voria.gr. 

 

Ο κ. Παπαδάκης διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις ακολουθούν την κυβερνητική απόφαση  11741/2006.  Εξήγησε ότι η αύξηση στα τιμολόγια της ΕΥΑΘ ανέρχεται σε 1 ευρώ το μήνα περίπου, για τις μεσαίες καταναλώσεις που αφορούν περίπου σε 420.000 οικογένειες. Ακόμη και για τους πολύ μεγάλους καταναλωτές (καταναλώσεις 120 κ.μ. περίπου) η αύξηση δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ το 4μηνο.

 

Πάντως το πάγωμα τιμών για τις καταναλώσεις νερού και αποχέτευσης θα ισχύει μέχρι και τον Αύγουστο του 2010. Για το κατά πόσο το «πάγωμα» των τιμολογίων μέχρι σήμερα λόγω της κρίσης θα προκαλέσει παρανέργειες στα αποτελέσματα της εταιρίας, ο κ. Παπαδάκης είπε οτι δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα γι΄ αυτό, αλλά «η διοίκηση δεν πρέπει να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο».


Ο κ. Παπαδάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις το 2011, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει το ποσοστό αύξησης, λέγοντας ότι θα εκτιμηθεί η τρέχουσα κατάσταση από τη διοίκηση και μετά θα ληφθεί σχετική απόφαση.
Κρίνει αναγκαία την αύξηση από τον Σεπτέμβριο, γιατί η ΕΥΑΘ έχει να κάνει μια σειρά μεγάλες επενδύσεις που αφορούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης κι αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη, όπως η αντικατάσταση μεγάλου μέρους του παλιού δικτύου ύδρευσης, αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της παραγόμενης λυματολάσπης, επέκταση και ανανέωση των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, και θέτουν ως προαπαιτούμενο τη διατήρηση της οικονομικής της ευρωστίας της εταιρίας.

Γνωστοποίησε ότι η ΕΥΑΘ ήδη ξεκίνησε επενδύσεις ύψους 17 εκατ. ευρώ που αφορούν στην αντικατάσταση 50 χλμ του δικτύου ύδρευσης στην Πυλαία. Επίσης ξεκίνησε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη η μεταφορά λυματολάσπης από τη Μηχανιώνα για τη μετατροπή της σε λίπασμα.

 

Επίσης ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του Ιουνίου η διοίκηση θα έχει έτοιμο τον προϋπολογισμό της ΕΥΑΘ για το β’ εξάμηνο του 2010. Μέχρι σήμερα, όπως κατήγγειλε ο κ. Παπαδάκης, η εταιρία δεν είχε κάνει ποτέ προϋπολογισμό, αλλά ανακοίνωνε μόνο τους ισολογισμούς της. 

ZENITH