Skip to main content

Ακρίβυνε κι άλλο το κόστος του χρήματος για τις επιχειρήσεις!

Οι τράπεζες αυξάνουν κατακόρυφα τα spreads στα επιτόκια ακόμα και υφιστάμενων δανείων, εξαντλώντας τη ρευστότητα από την αγορά.
Κατακόρυφα αυξήθηκε το κόστος του χρήματος που δίνουν με το …σταγονόμετρο, πλέον, οι τράπεζες στις επιχειρήσεις. Εν μέσω της κρίσης κι ενώ η ρευστότητα έχει καταστεί είδος εν ανεπάρκεια, οι διευθυντές των καταστημάτων με εντολή των «κεντρικών» ανεβάζουν κατακόρυφα τα spreads στα επιτόκια των δανείων, καθιστώντας τον δανεισμό απαγορευτικό και τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αδύνατη. Κάπως έτσι, οι αιτήσεις για διακοπή λειτουργίας καταστημάτων και μικρών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις κατά τόπους ΔΟΥ έχει και κατά 20%, ενώ κανείς δεν θέλει να ξέρει τι θα «ξημερώσει» το Σεπτέμβριο που έρχεται.

 Σε ό,τι αφορά στην τακτική των τραπεζών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφαρμόζεται τόσο στα νέα όσο και στα υφιστάμενα δάνεια. Δηλαδή, καλούν τους επιχειρηματίες και τους ενημερώνουν ότι το spread του δανείου τους αυξάνεται από το 2,5% στο 5%, από την …επομένη. Η τακτική αυτή είναι γενικευμένη, ακολουθείται από όλα σχεδόν τα πιστωτικά ιδρύματα ανεξαιρέτως και εντείνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στην αγορά. Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι δεν προβλέπεται καμία χαλάρωση του «μέτρου» στο προσεχές διάστημα. Αντιθέτως, κοινή είναι η αίσθηση ότι «τα πράγματα θα αγριέψουν» κι άλλο…

ZENITH