Skip to main content

Ακυρώθηκε μεγάλο μέρος παραγγελίας εμβολίων H1N1 στη Σερβία

Οι σερβικές αρχές είχαν παραγγείλει 3 εκατ. εμβόλια από την ελβετική εταιρεία Novartis.Μέχρι σήμερα έχουν παραλάβει 859.000 εμβόλια, ενώ ακύρωσαν την υπόλοιπη παραγγελία.
Η Σερβία ακύρωσε μεγάλο μέρος της παραγγελίας των εμβολίων της νέας γρίπης λόγω της χαμηλής δημόσιας ζήτησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Τομίτσα Μιλοσάβλιεβιτς.

Οι σερβικές αρχές είχαν παραγγείλει 3 εκατ. εμβόλια από την ελβετική εταιρεία Novartis. Μέχρι σήμερα έχουν παραλάβει 859.000 εμβόλια, ενώ ακύρωσαν την υπόλοιπη παραγγελία.

«Έχουμε πληρώσει γι΄αυτά που έχουμε παραλάβει, δηλαδή για 857.000 εμβόλια και μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 160.000 άνθρωποι», τόνισε ο Μιλοσάβλιεβιτς στα ΜΜΕ στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα υπόλοιπα εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση. Δεν είναι σαφές εάν η Σερβία θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο για την ακύρωση της υπόλοιπης παραγγελίας.

Η δημόσια ζήτηση για το εμβόλιο ήταν πολύ μικρότερη απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των αξιωματούχων του τομέα της υγείας να εμβολιαστεί ο πληθυσμός των 6,5 εκατ. Σέρβων.

Στη Σερβία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 79 θάνατοι από τη νέα γρίπη, ενώ κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση εννέα ανθρώπων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH