Skip to main content

«Αλαλούμ» με την καταβολή της επιδότησης για την απόσυρση

«Διαμαρτυρία» προς τα αρμόδια υπουργεία εκφράζει η νομαρχία Θεσσαλονίκης.
«Αλαλούμ» επικρατεί στις νομαρχίες με την καταβολή της επιδότησης από την απόσυρση των αυτοκινήτων. Η διαδικασία για την είσπραξη της επιδότησης τυπικά ξεκίνησε σήμερα, ωστόσο η νομαρχία Θεσσαλονίκης δηλώνει αδυναμία εξυπηρέτησης των περίπου 10.000 ενδιαφερόμενων, καθώς, όπως τονίζει στη Voria.gr ο αντινομάρχης Μεταφορών, κ. Ιωάννης Παλαιστής, «υπάρχουν σοβαρά νομικά προβλήματα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Ο κ. Παλαιστής υπογραμμίζει ότι η νομαρχία έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της στα αρμόδια υπουργεία, καθώςη διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι πολύπλοκη, ενώ παράλληλα δεν έχειδοθεί η κατάλληλη ενημέρωση στις νομαρχίες. Οι ενδιαφερόμενοι στη νομαρχία Θεσσαλονίκης αγγίζουν τους 10.000, ενώ, όπως δηλώνει ο κ. Παλαιστής,τα έγγραφα που χρειάζεται να προσκομίσουν είναι: λογαριασμός τράπεζας,αριθμός ΑΦΜ, πιστοποιητικό καταστροφής παλαιού αυτοκινήτου, έγγραφοδιαγραφής, καθώς και μία απόφαση «αρμοδίου οργάνου», το οποίο, σύμφωνα με τον αντινομάρχη, «δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποιο είναι».

Παράλληλα, σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία καταβολής της επιδότησης δημιουργούνται εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις έργου των υπαλλήλων των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης. «Έχουμε μόνο δυο υπαλλήλους. Είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουμε 10.000 ανθρώπους», επισημαίνει ο κ. Παλαιστής.

Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών της νομαρχίας βρίσκονται σε συνεχή επαφή μετις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Η νομαρχία Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην προσέρχονται στις υπηρεσίες Μεταφορών για κατάθεση των δικαιολογητικών μέχρι νεοτέρας ανακοίνωσης.

Η διαδικασία για την καταβολή της επιδότησης

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, οι κάτοχοι των ΙΧ που τα απέσυραν έως τις 2 Νοεμβρίου 2009 πρέπει να υποβάλλουν στη αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών της Νομαρχίας τους τη βεβαίωση παραλαβής του προς απόσυρση οχήματος, καθώς και αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνουν, εκτός των άλλων, τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να κατατεθούν οι οικονομικές ενισχύσεις.

Στη συνέχεια, επιλαμβάνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Μεταφορών νομαρχίας, Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και ΔΟΥ), μέχρι να πιστωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, χωρίς να απαιτείται καμία πρόσθετη ενέργεια από αυτόν.

Αντίστοιχη είναι η διαδικασία για την καταβολή κινήτρου αγοράς του νέου οχήματος, στην οποία απαιτούνται, σύμφωνα με την ΚΥΑ, και τα παραστατικά αγοράς και η άδεια κυκλοφορίας του νέου αυτοκινήτου.

ZENITH