Skip to main content

Αλαλούμ με τις διαρροές για τη ρήξη με τους εταίρους

Χαμός στην κυβέρνηση με τις διαρροές. «Αν υπογράψουμε το πρόγραμμα, θα πέσει η κυβέρνηση», έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Διέψευσαν τις πληροφορίες οι κύκλοι του Μαξίμου.

Εικόνα σύγχυσης και πανικού στην κυβέρνηση δημιούργησαν οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών  ως απάντηση στις πιέσεις του Βερολίνου για την ανάγκη να κατατεθεί ελληνικό σχέδιο στο έκτακτο Eurogroup.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προετοίμασαν το έδαφος για οριστική ρήξη με τους εταίρους στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. «Δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής», δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης θα επιμένει μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο Euroworking group ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν. «Άμεσα δεν είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις», αναφέρουν.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τονίζουν επιπλέον πως ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία.

Όπως αναφέρουν «θα έχουμε νέα πρόταση που θα την φτιάξουμε στο κυβερνητικό συμβούλιο και θα έχουμε έτοιμο το φάκελο στο Eurogroup».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμονή στην ευρωζώνη και μια χρηματοδότηση-γέφυρα, «αλλά βάσει προγράμματος που θα συμφωνήσουμε εμείς και η ορολογία δεν έχει σημασία». Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που στέλνουν είναι «όχι νέο δάνειο».

Στη συνέχεια, όμως, τo Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε ρίξει τους τόνους και με non paper διέψευσε τα όσα είχαν διαρρεύσει περί άρνησης της Αθήνας να αποδεχθεί κάθε συμφωνία. «Πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν του κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν», αμαφέρθηκε.

Λίγο αργότερα η κυβέρνηση με νέο non paper ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης «όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα».

ZENITH