Skip to main content

Αλαλούμ με τον αριθμό των δικαιούχων για το επίδομα σίτισης

Αλαλούμ επικρατεί με τον αριθμό των δικαιούχων που θα εισπράξουν το επίδομα σίτισης. Μικρότερος τελικά ο αριθμός απ' ό,τι ανέγραφε η επιστολή Βαρουφάκη, για εκτός τόπου και χρόνου υποσχέσεις κάνει λόγ

Αλαλούμ επικρατεί με τον αριθμό των δικαιούχων που αναμένεται να εισπράξουν το επίδομα σίτισης, παροχή που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ειδικότερα, το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο απεστάλη στο Eurogroup προς τον Γερούν Ντάιλμπλουμ με την υπογραφή του Γιάννη Βαρουφάκη, προσδιόριζε τον αριθμό των νοικοκυριών έως 300.000 που θα λάμβαναν μηνιαίο επίδομα σίτισης 100 ευρώ για εννέα μήνες με συνολικό κόστος τα 137,7 εκατομμύρια ευρώ.

Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας με ημερομηνία 2 Μαρτίου σύμφωνα με το οποίο θα ωφεληθούν «κατ’ ανώτατο όριο 300.000 φυσικά πρόσωπα ή 170.000 νοικοκυριά».

Το έγγραφο αυτό είναι η Εισηγητική Έκθεση του νομοσχεδίου για τις οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των μέτρων κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ωστόσο, στο σημείο εκείνο, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου παρενέβη και επισήμανε πως υπάρχει επικαιροποιημένο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, με ημερομηνία 3 Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο θα ωφεληθούν 300.000 φυσικά πρόσωπα και άρα 155.000 οικογένειες, μειώνοντας, έτσι, εκ νέου τον αριθμό των δικαιούχων.

Μάλιστα, σε συνομιλία της με δημοσιογράφους η ίδια τόνισε ότι τα νούμερα είναι σωστά, και ότι αφορούν 300.000 φυσικά πρόσωπα και άρα 155.000 οικογένειες.

Τούτου δοθέντος, ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από εκείνον που ανέγραφε η εισηγητική έκθεση σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των προτεινόμενων νομοθετικών διατάξεων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Εκτός τόπου και χρόνου οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για το επίδομα»

Λίγο αργότερα, με δήλωσή του αναφορικά με τα ερωτήματα που γεννώνται σχετικά με τον αριθμό των νοικοκυριών που τελικά θα ωφεληθούν., ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για το επίδομα σίτισης.

Ήταν προφανές, κατά τον κ. Καραγκούνη, ότι τα 300.000 νοικοκυριά «που δήθεν θα περιελάμβανε το μέτρο για τη σίτιση δεν καλύπτονται από αυτά που έχει ήδη προϋπολογίσει» η κυβέρνηση.

«Και σήμερα αποκάλυψε η αναπληρώτρια υπουργός στη Βουλή ότι τελικά οι δικαιούχοι θα είναι 155.000», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι «οι υποσχέσεις που μοίρασε η κυβέρνηση στον κόσμο και τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βαρουφάκης στους εταίρους προχθές ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

«Σήμερα έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν τα ψέματα», κατέληξε ο ίδιος.

ZENITH