Skip to main content

Αλβανία: Απομακρύνθηκαν 3.407 κάτοικοι από τις πλημμυρισμένες ζώνες στο νομό Σκόδρας

Κάτοικοι κοινοτήτων στο νομό Σκόδρας της Αλβανίας απομακρύνθηκαν από τις ζώνες που πλημμύρισαν, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και από το άνοιγμα πυλών κινδύνου στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον
Κάτοικοι κοινοτήτων στο νομό Σκόδρας της Αλβανίας απομακρύνθηκαν από τις ζώνες που πλημμύρισαν, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και από το άνοιγμα πυλών κινδύνου στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον ποταμό Δρίνο.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν 3.407 κάτοικοι των κοινοτήτων Ντάιτς, Μπρέγκου, Μπούνες, Γκούρι, Ζι, Μπερντίτσε, Άνα ε Μάλιτ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Αλβανίας.

Συνολικά, 9.150 εκτάρια γης καλύφθηκαν από τα νερά και έχουν πλημμυρίσει 2.080 σπίτια.

 Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα, και άλλα μέλη της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων επιθεώρησαν τις πληγείσες περιοχές Σκόδρα και Λέζιε και εκτίμησαν ότι το σχέδιο εκκένωσης του πληθυσμού υλοποιήθηκε με επιτυχία.

«Θα ήθελα να ζητήσω από τους υπόλοιπους κατοίκους να συνεχίσουν να αποχωρούν από την περιοχή. Τους διαβεβαιώνω ότι η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή νύχτα - μέρα για να βοηθήσουν τις οικογένειες που κινδυνεύουν», είπε ο κ. Μπάσα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Ρομπέρτο Γκουέρτσιο, ειδικό για θέματα μεγάλων φραγμάτων, ο οποίος ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στα Τίρανα για να παράσχει βοήθεια στην Αλβανία.

Ο κ. Γκουέρτσιο υπογράμμισε ότι γνωρίζει την κατάσταση στην Αλβανία, τα φράγματα και τις ιδιαιτερότητές τους, καθώς και την ικανότητα των Αλβανών μηχανικών και τεχνικών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Αλβανίας και υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα και του εξέφρασε την αλληλεγγύη της ιταλικής κυβέρνησης προς τον αλβανικό λαό τις δύσκολες αυτές ώρες.

Ο κ. Φρατίνι δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH