Skip to main content

Αλβανικά ξέρετε;

Τα πράγματα άλλαξαν και οι Αλβανοί μεσοαστοί και υψηλόμισθοι των Τιράννων μπήκαν στο στόχαστρο των ξενοδόχων της Χαλκιδικής. Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου.
της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
melkar4@yahoo.gr

Αλβανοί…τουρίστες! Το «ανέκδοτο» είναι γνωστό, σε αλλοδαπούς και ντόπιους. Πριν από μερικά χρόνια ακούγονταν συχνά, λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης των γειτόνων μας και της…προκλητικά (και αδικαιολόγητα όπως αποδείχτηκε) άριστης δικής μας. Σήμερα, τα πράγματα άλλαξαν και οι Αλβανοί μεσοαστοί και υψηλόμισθοι των Τιράνων μπήκαν στο στόχαστρο των ξενοδόχων της Χαλκιδικής, οι οποίοι ελπίζουν ότι με τις σωστές κινήσεις, ίσως στο μέλλον δουν μια άσπρη μέρα!
Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής έκαναν κρούσεις στους τουριστικούς φορείς της Αλβανίας όπως επίσης της Τουρκίας και του Ιράν! Οι συγκεκριμένες αγορές, οι οποίες μόνο…παραδοσιακές δεν είναι, εκτιμούν ότι μπορεί να αποδειχθούν χρυσές στην κρίση και στην ανάγκη μας. Αν μάλιστα, στην περίπτωση της Αλβανίας, καταργηθεί άμεσα η βίζα, τότε η επιτυχία των επαφών τους, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιη.

Για το θέμα δεν έχει ενημερωθεί καν ο αρμόδιος υφυπουργός τουρισμού, όπως μου είπε ξενοδόχος «διότι αυτός σήμερα είναι αύριο δεν είναι και δυστυχώς οι πολιτικές στην Ελλάδα δεν έχουν συνέχεια…» Γι αυτό οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, αφήνοντας το υπουργείο της Αθήνας να κάνει σχέδια επί χάρτου, όσο αυτοί πρέπει να πληρώνουν μισθούς, ασφαλιστικά ταμεία, λειτουργικά έξοδα και εφορία!

Να θυμίσουμε ότι κάτι παρόμοιο έγινε και με τους Ρώσους, τους οποίους στην αρχή η χώρα μας, τους έβλεπε ως «δεύτερης διαλογής» τουρίστες, προτιμώντας Ευρωπαίους και Αμερικανούς! Τελικά αποδείχτηκε ότι η καλή οικονομική κατάσταση πολλών εξ αυτών έσωσε αρκετούς Χαλκιδικιώτες από κατασχέσεις τραπεζών και νύχια τοκογλύφων. Οι δουλειές δε μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων πήγαν τόσο καλά, ώστε σήμερα η ρωσική γλώσσα να θεωρείται απαραίτητο προσόν για όσους θέλουν να δουλέψουν σε ξενοδοχεία, κτηματομεσιτικά και μπαρ!

ZENITH