Skip to main content

Αλέξης Μητρόπουλος: Φέρνει τα πάνω - κάτω το ασφαλιστικό

Ζοφερό μέλλον για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας «βλέπει» ο γνωστός εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος, και επισημαίνει ότι μόνον όσοι εργάζονται πάνω από 40 έτη θα μπορούν να προσδοκούν σε μια αξ
Ζοφερό μέλλον για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας τώρα «βλέπει» ο γνωστός εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος, και επισημαίνει ότι μόνον όσοι εργάζονται πάνω από 40 χρόνια θα μπορούν να προσδοκούν σε μια αξιοπρεπή σύνταξη. Επιπρόσθετα, χαρακτηρίζει δίκαιες τις αντιδράσεις του κόσμου που κινητοποιείται ενάντια στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ψέγει το κράτος γιατί μετά το 2018 το δίχτυ ασφαλείας περιορίζεται δραστικά και μιλά για μάχη να μην απειληθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΔΕΘ (πριν κοινοποιηθεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο η επιστολή της Τρόικα με τις πιέσεις για την επίσπευση των αλλαγών στο ασφαλιστικό), ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε ότι έρχονται τα πάνω κάτω στο ασφαλιστικό και δικαίως γκρινιάζουν οι πολίτες, διότι υπάρχουν αλλαγές που επηρεάζουν και το ύψος των εισφορών και το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας. Κι όλα αυτά, όπως επεσήμανε, χωρίς να υπόσχονται, όσοι σχεδιάζουν το νέο ασφαλιστικό νόμο, στον κόσμο, αν θα βγαίνουν μετά από χρόνια με μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Όλη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Έχετε πει κ. Καθηγητά ότι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το κράτος «λακίζει», τι ακριβώς εννοείτε;

«Με τη βασική σύνταξη και τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα χορηγείται αυτή μετά το 2018, το κράτος περιορίζεται σε έναν μικρό ρόλο. Σε αυτό που παλαιότερα λέγαμε σύνταξη ανασφαλίστου υπερήλικως, την οποία και θα την παίρνουν όσοι πληρούν τα αυστηρότατα εισοδηματικά κριτήρια. Άρα το κράτος περιορίζει τις κοινωνικές δαπάνες που προορίζονταν μέχρι τώρα για τις συντάξεις, αλλά και το κοινωνικό δίχτυ που ίσχυε. Δηλαδή κατώτατη σύνταξη, ΕΚΑΣ, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις γυναίκες και πάμε σε αυτή την απόλυτη ανταποδοτικότητα, όπου ο κύριος κορμός της σύνταξης θα βγαίνει ανάλογα με τα χρόνια που θα δουλεύει κάποιος και θα επιβραβεύεται όποιος ή όποια αποφασίσουν ή πείθονται ή εξαναγκάζονται να μείνουν μετά τα 65 χρόνια ηλικίας και μετά τα 37 χρόνια εργασίας».

Καταργείται ουσιαστικά η 35ετία δηλαδή;

«Η 35ετία, η 37ετία και τα 30 χρόνια εργασίας, ενώ θα είναι πραγματικά δύσκολα, σε μια ζοφερή αγορά εργασίας, δεν θα οδηγούν σε αξιοπρεπή διαβίωση και σύνταξη για αυτό και ενθαρρύνονται από το νέο νομοσχέδιο να μένουν όσο περισσότερα χρόνια γίνεται στην αγορά εργασίας. Για αυτό έβαλαν στόχο τα 40 χρόνια, που θα είναι ένα όριο από το οποίο και μετά θα μπορεί κάποιας να προσδοκά σε μια καλή σύνταξη».

Έχει λεχθεί ότι οι απώλειες για όσους βγαίνουν στη σύνταξη, με βάση τις νέες ρυθμίσεις θα είναι μεγάλες…

«Με τη νέα αρχιτεκτονική στο ασφαλιστικό οι μειώσεις δεν θα είναι στο 7% μεσοσταθμικά, αλλά πάνω από 20% για όλες τις συντάξεις, για όσους βγουν στη σύνταξη μετά το 2018. Προσομοιώσαμε με μια επιστημονική ομάδα στο γραφείο μου τις μελλοντικές συντάξεις και είδαμε ότι οι μειώσεις είναι υπερτριπλάσιες από αυτές που είπε αρχικώς η κυβέρνηση. Οι μειώσεις είναι μεγάλες ιδιαίτερα μετά το 2018, οπότε οι συντάξεις θα βγαίνουν με βάση όλο τον εργασιακό βίο, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα, με τον τελευταίο μισθό, μήνα ή την 5ετία όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς στο ΙΚΑ».

Ποια κατηγορία εργαζομένων είναι αυτή που κυρίως θα πληρώσει το μάρμαρο, διότι μιλάμε για εργαζόμενους προ του 1983, προ του 1993 κλπ;

«Το ζοφερό μέλλον είναι για τους νέους εργαζόμενους, που θα μπουν στο χώρο εργασίας τώρα. Βεβαίως σκληρά είναι τα μέτρα και για όσους από τους εργαζόμενους εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993, όπως και για εκείνους στο μεσοδιάστημα του 1983 και 1992. Οι μόνοι που φαίνεται να διασώζονται είναι όσοι και όσες μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν το 1983 και ακόμη δεν βγήκαν στη σύνταξη. Αυτοί κατ΄ αρχάς δεν φαίνεται να θίγονται. Να πούμε, επίσης, ότι οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά το 2013, αντί να συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο θα συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ. Αυτό θα συνεπιφέρει και άλλες επιπτώσεις στο εφάπαξ, στην υγεία, στην περίθαλψη, στη λαϊκή στέγαση, στα ταμεία, στο Παρακαταθηκών για τα δάνειά τους κοκ. Άρα, για τους νέους δημοσίους υπαλλήλους που θα ενταχθούν μετά το 2013, τα μαντάτα δεν είναι καλά».

Συγχωρέστε μου την έκφραση κ. Καθηγητά, αλλά αυτό το «φασούλι» πάλι με τη σύνδεση της συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής τι είναι;

«Πρόκειται για τη σκληρότερη ρύθμιση που, εγώ και οι συνεργάτες μου, έχουμε συναντήσει σε ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει, τόσο ευθέως διατυπωμένη αυτή η αρχή, σε κανένα άλλο νομοσχέδιο του σύγχρονου κόσμου. Θα υπάρχει ένας οργανισμός που θα μετρά το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων και των Ελληνίδων και αναλόγως θα αυξάνεται κατά ένα τέταρτο του έτους (4 μήνες) ο χρόνος ασφάλισης, για κάθε έτος αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Τιμωρούνται, δηλαδή, οι ασφαλισμένοι από το γεγονός ότι ολόκληρος ο λαός ανεβάζει το επίπεδο ευημερίας και ζωής. Σε κάθε περίπτωση αντίστοιχη αρχή κατά τη διατύπωση του σχεδίου νόμου που συζητούμε δεν έχουμε απαντήσει σε καμία άλλη ασφαλιστική νομοθεσία».

Με το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα ποιες είναι οι εξελίξεις;

«Η δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τριμερή εποπτεία είναι ότι θα αυξηθούν και τα όρια ηλικίας των γυναικών στο δημόσιο, στο 65ο έτος και αυτό θα το πράξει στην τριετία 2011 – 13. Πόσο θα πάμε ανά έτος, ακόμη η κυβέρνηση δεν το έχει αποσαφηνίσει. Σε κάθε περίπτωση, κακά τα μαντάτα για τις γυναίκες στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας».

Αλλαγές επέρχονται και στον τομέα των βαρέων και ανθυγιεινών όμως…

«Υπάρχει δέσμευση για δραστική περικοπή βαρέων και ανθυγιεινών. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση πως, ότι καινούριο υπάρξει -δηλαδή ο περιορισμένος πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών με μεγάλη περικοπή κατηγοριών που ήδη είναι μέσα- θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου του 2011. Και λέει ότι είναι για τους νέους ασφαλισμένους. Αναμένουμε να δούμε, διότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει και στα ηλικιακά όρια, αλλά και στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών κατηγοριών που είναι ήδη ενταγμένοι. Αρκούμαι να πω πως ό,τι καινούριο αποφασιστεί θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου 2011».

Διαδοχική ασφάλιση;

«Για τη διαδοχική ασφάλιση, ενώ η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, ότι θα φέρει δηλαδή ένα δικαιότερο σύστημα που θα αμβλύνει τις ανισότητες και θα αυξάνει τις συντάξεις, φαίνεται ότι στα πλαίσια της συμφωνίας της τριμερούς εποπτείας και λόγω ελλείψεως χρημάτων δεν φέρει το νομοσχέδιο που αρχικώς υποσχέθηκε, αλλά ένα άλλο, που μόνο ανεπαίσθητες αλλαγές φέρνει στις αυξήσεις των συντάξεων. Άρα δεν είναι κάτι το σημαντικό για τους πολυασφαλισμένους της πατρίδας μας».

Υπάρχουν χαμένοι από αυτό το σύστημα;

«Χάνουν είναι αυτοί που έχουν για πολλά χρόνια ως δεύτερο συμμετέχοντα, φορέα τα ταμεία ελευθεροεπαγγλματιών. Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται ο συντελεστής αναπλήρωσης για κάθε έτος που διήνυσε ο ασφαλισμένος στο ταμείο είτε του ΤΑΕ, είτε του ΤΣΑ κλπ.. Επειδή τα ποσοστά αναπλήρωσης, ιδιαίτερα των προερχομένων από το ΤΕΒΕ και το ΤΑΕ, ήταν 2,75% και 3%, τώρα με τη συμπίεση στο 2%, όσοι έχουν χρόνια στα παραπάνω ταμεία, θα έχουν μια αισθητή μείωση στη σύνταξη».

Από τον Ιούλιο και μετά παύει να ισχύει το δίχτυ ασφαλείας για όσους προσλαμβάνονται και οι εργοδότες θα μπορούν να τους πληρώνουν κάτω από 740 ευρώ, επίσης, έχουμε και τις ευρύτερες αλλαγές στα εργασιακά, με τη μείωση των αποζημιώσεων και αύξηση του ορίου απολύσεων…

«Πράγματι ψηφίστηκε ο νόμος για την ευελιξία στα εργασιακά θέματα όσον αφορά τα μπλοκάκια. Σύμφωνα με το μνημόνιο όμως η κυβέρνηση ανέλαβε να φέρει και ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα ορίζει το ύψος των αποζημιώσεων, των ομαδικών απολύσεων κλπ. Φοβούμαι ότι κι εδώ, κάτω από την πίεση της τριμερούς εποπτείας, η κυβέρνηση θα κάνει αλλαγές που θα αναφέρονται στον ιδιωτικό τομέα και θα τον επιβαρύνουν περαιτέρω».

Πιστεύετε ότι τελικώς τίθεται θέμα απώλειας του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;

«Γίνεται μεγάλη μάχη. Η εκπρόσωπος του κ. Καν, από το ΔΝΤ, έκρινε πως είναι σκόπιμο να διαβεβαιώσει τους ιδιωτικούς υπαλλήλους της πατρίδας μας ότι δεν απειλείται ο 13ος και 14ος μισθός. Δηλαδή, παρά τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα το ΔΝΤ δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα. Συνεπώς αρκούμαστε σε αυτές τις διαβεβαιώσεις, παρότι εγώ πιστεύω ότι μέσα στο πλαίσιο, το πλέγμα και το περιεχόμενο του μνημονίου φαίνεται ότι και ο ιδιωτικός τομέας θα πληγεί πολύ άμεσα και δυνατά».

ZENITH