Skip to main content

Αλφειός Ρόδι: Επένδυση σε χυμοποιείο και ολιστική γεωργία

Το επόμενο της βήμα κάνει η πολυμετοχική «Αλφειός Ρόδι Α.Ε.», με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που της επιτρέπει να υλοποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο για χυμοποιείο.
 της Άννης Καρολίδου
 
Το επόμενο της βήμα κάνει η πολυμετοχική «Αλφειός Ρόδι Α.Ε.», με την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που της επιτρέπει να υλοποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο για τη δημιουργία και λειτουργία εργοστασίου χυμού, καθετοποιώντας έτσι την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων από το χωράφι στον καταναλωτή, όταν την ίδια ώρα ετοιμάζεται να περάσει στην ολιστική γεωργία. 
 
Στην καρδιά της συγκεκριμένης προσπάθειας, σε μία περίοδο που η καλλιέργεια ροδιού επεκτείνεται δυναμικά στη χώρα μας, βρίσκεται ένας Αρκάς τον οποίο έχουμε μάθει να θεωρούμε Θεσσαλονικιό, ο οικονομολόγος, πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ και πρώην βουλευτής, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος. 
 
Κάτοικος Θεσσαλονίκης ο κ. Παρασκευόπουλος, από τα φοιτητικά του χρόνια, βρίσκεται πλέον μεταξύ Θεσσαλονίκης, Γορτυνίας, Ηλείας όπου στήνεται το χυμοποιείο, αλλά και Στερεάς, ενώ οι πυκνές διαδρομές στο εσωτερικό της χώρας διακόπτονται από ταξίδια στο εξωτερικό για την προώθηση, από φέτος, των προϊόντων της «Αλφειός Ρόδι».
 
Τις ροδιές, από κει που άλλοτε τις συναντούσαμε μόνο στους κήπους σπιτιών, τις βλέπουμε πλέον να γεμίζουν χιλιάδες στρέμματα οπωρώνων, σε Δράμα,  Σέρρες, Θεσπρωτία, Πιερία, Θεσσαλία, σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, καθώς το ρόδι, σα φρούτο, σαν υλικό της «ψαγμένης» γαστρονομίας αλλά και σαν χυμός, διεκδικεί δυναμικά μια θέση στις προτιμήσεις του Έλληνα καταναλωτή, ενώ εγγυάται εισόδημα και από την πώλησή του στις αγορές του εξωτερικού. 
 
Η «Αλφειός Ρόδι ΑΕ» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2011, ξεκίνησε με 70 μετόχους, καλλιεργητές αλλά και επαγγελματίες από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 344.468 ευρώ, έχει 203 μετόχους που συμμετέχουν σε συνολικό κεφάλαιο ύψους 600.000 ευρώ. 
 
Τώρα πλέον, η εταιρεία, που έχει έδρα στο Καλλιάνι της Γορτυνίας, προχωρά στην εγκατάσταση των μηχανημάτων στους χώρους πρώην εργοστασίου αναψυκτικών, στο Κολίρι του Πύργου Ηλείας. 
 
Image
alfeios syskevasia(1)
 
 
 
Όπως εξήγησε ο κ. Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της «Αλφειός Ρόδι», πρόκειται για μια πλήρη – αυτοματοποιημένη παραγωγική γραμμή, που θα επεξεργάζεται φυσικό χυμού ροδιού  κατά 100% και με δυνατότητα επεξεργασίας 3 τόνων ροδιού την ώρα. Με βάση την πρόοδο των εργασιών, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος  Μαρτίου θα γίνουν τα τεστ λειτουργίας του εργοστασίου και από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει η επίσημη λειτουργία για την απορρόφηση και την επεξεργασία ροδιού από τα 2.000 στρέμματα των ροδώνων των παραγωγών – μετόχων της εταιρίας.
 
Η επένδυση υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ. Το 75% της επένδυσης γίνεται με ίδια κεφάλαια – χωρίς τραπεζικό δανεισμό – και το 25%, από πόρους του προγράμματος leader Ολυμπίας.
 
Οι μέτοχοι της «Αλφειός Ρόδι» και οι οικογένειές τους, καλλιεργούν, με αυστηρές προδιαγραφές ρόδια της  ποικιλίας wonderful, σε περισσότερα από 150 κτήματα, συνολικής έκτασης 2000 στρεμμάτων. Το προϊόν των παραγωγών της «Αλφειός» είναι πιστοποιημένο (GLOBAL GAP, AGRO 2.1 – 2.2.) και από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο εφαρμόζουν πρακτικές ολιστικής γεωργίας.
Business Story
Off

ZENITH