Skip to main content

Αλιβιζάτο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτείνει το Ποτάμι

Το Ποτάμι, με δήλωση του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη, προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

Το Ποτάμι, με δήλωση του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη, προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

O κ. Θεοδωράκης δήλωσε σχετικά:

”Έναν ανυποχώρητο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο καθολικής αποδοχής που έχει διαπλάσει γενιές νέων Ελλήνων νομικών. Έναν επιστήμονα με ευρωπαϊκή ακτινοβολία, ήδη από τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του. Τέλος, έναν ενεργό πολίτη, που ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στα στενά όρια των κομματικών σχηματισμών, αλλά με θάρρος και γνώση άφηνε πάντα το διακριτό του στίγμα στη δημόσια ζωή.

Έναν Έλληνα που η παρουσία του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα ανοίξει μία νέα εποχή για την πατρίδα”.

Απαντώντας ο Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε:

«Υπό τις σημερινές περιστάσεις, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές, είναι υποχρέωση του καθενός να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Καθώς πιστεύω ότι μόνον με ευρύτερες συναινέσεις μπορεί να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα, αποδέχομαι την τιμητική πρόταση του επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρου Θεοδωράκη και τον ευχαριστώ».

Ποιος είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1977 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου Paris II. Την περίοδο 1980 - 1983 διετέλεσε ειδικός επιστήμονας στην Νομική Σχολή Αθηνών και το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Το 1988 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής και το 1992 τακτικός καθηγητής. Έχει παραμείνει για μεγάλα διαστήματα ως επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ (1989), Πρίνστον (1997) και Οξφόρδης (2005). Δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2004 διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και τις 10 Μαρτίου οπότε και ορκίστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή.[3] Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος & γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1989 - 1990), μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (1997 - 2002), πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.α. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες όπως το Βήμα, Τα Νέα, Η Καθημερινή κ.α.

 

ZENITH