Skip to main content

Αλήθειες και μύθοι για τις εξελίξεις στις τράπεζες

Μόνο μετά από αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι δυνατή κυβερνητική παρέμβαση στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Θα πρέπει να θεωρείται οριστικό: Μόνο μετά από αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι δυνατή κυβερνητική παρέμβαση στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Κατά συνέπεια, με εξαίρεση την περίπτωση της Εθνικής, όπου αλλαγές δρομολογούνται εντός των επόμενων ωρών και την περίπτωση της Eurobank, όπου υπήρξε συνεννόηση με τον ξένο βασικό μέτοχο, στις υπόλοιπες περιπτώσεις το ίδιο ενδεχόμενο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να ασχοληθεί αποκλειστικά με το τραπεζικό τοπίο στη χώρα, αυτή τη στιγμή και πιέσει, ζητώντας τις παραιτήσεις κορυφαίων τραπεζικών στελεχών. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, φαντάζει σχεδόν απίθανο, καθώς οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου δείχνουν να είναι άλλες και δικαιολογημένα.

Αυτό, βεβαίως δεν συνεπάγεται ότι η ακατάσχετη ονοματολογία των προηγούμενων ημερών θα διακοπεί. Αντιθέτως, όσο περνά ο χρόνος εμπλουτίζεται ολοένα και παραπάνω. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι στα μέτωπα της Πειραιώς και της Alpha Bank θα δρομολογηθούν μόνο επιμέρους ανακατατάξεις, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, που υπό τις παρούσες συνθήκες, θα συνιστούσε έκπληξη πρώτου μεγέθους.

ZENITH