Skip to main content

Αλήθειες και ψέματα για την αναδιάρθρωση του χρέους

Επανέρχονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσα στο προσεχές διάστημα. Βασικοί διακινητές τους είναι αναλυτές μεγάλων ξένων οίκων, επενδυτικών και μη, οι οποίοι προβλέπουν ότι η ε
Επανέρχονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσα στο προσεχές διάστημα. Βασικοί διακινητές τους είναι αναλυτές μεγάλων ξένων οίκων, επενδυτικών και μη, οι οποίοι προβλέπουν ότι η εξέλιξη αυτή, σε κάποιο βάθος χρόνου, θα είναι μονόδρομος.

Για την ακρίβεια, αυτό το οποίο προβλέπεται είναι ότι η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια χρονική διεύρυνση του δανεισμού της. Κοινώς, θα απευθυνθεί στους δανειστές της για να ζητήσει παράταση πληρωμών, για άγνωστο προς το παρόν χρονικό διάστημα. Πρόκειται, όπως υποστηρίζεται, για μια συνήθη τακτική των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Ελλάδα. Πάντως, κάτι τέτοιο, αν τελικώς γίνει, θα προωθηθεί προς το τέλος του 2011 και τις αρχές του 2012.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιμένει ότι τέτοιο σενάριο δεν υφίσταται κι ότι όλα τα παραπάνω που διαρρέονται είναι εκ του πονηρού. Το ίδιο εννοείται ότι ισχύει και σε όλα όσα υποστηρίζονται περί πτώχευσης της χώρας. Από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι όλα τα παραπάνω είναι αστεία, όπως αστεία είναι και τα περί επιστροφής της δραχμής κι εγκατάλειψης της ζώνης του Ευρώ.

ZENITH