Skip to main content

Αλήθειες και ψέματα για το νέο συνταξιοδοτικό

Τι ισχύει για τη διαδοχική ασφάλιση, για την ασφάλιση σε δύο Ταμεία και πώς υπολογίζεται η αυτασφάλιση για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αναλυτικές απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα στο tax.vo
Μία από τις ελάχιστες κατηγορίες κερδισμένων από το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς με τον νέο τρόπο υπολογισμού η σύνταξη που υπολογίζεται είναι ίση ή μεγαλύτερη από τη σύνταξη που χορηγείται με το ισχύον καθεστώς.

Ειδικότερα, για όσους έχουν ασφαλιστεί σε Ταμείο Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ κλπ) και συνταξιοδοτούνται από άλλο Ταμείο Μισθωτών ή Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών ή το Δημόσιο, η σύνταξη με τον νέο τρόπο υπολογισμού είναι μεγαλύτερη και συμφέρει η παραμονή στην εργασία για συνταξιοδότηση από 1/1/2011 και μετά.

Όσον αφορά στη δυνατότητα συνταξιοδότησης από δύο ταμεία, για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (όσους έχουν ασφαλιστεί μέχρι 31/12/1992) σε οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο, είναι υποχρεωτική η ασφάλιση και στο δεύτερο ταμείο, εφόσον έχουν διπλή επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία προβλέπεται ασφάλιση σε διαφορετικά Ταμεία

Ο ασφαλισμένος σε δύο ή περισσότερα Ταμεία δικαιούται σύνταξη από κάθε Ταμείο, εφόσον έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης (4.500 μέρες) και φυσικά το όριο ηλικίας που προβλέπεται από κάθε ταμείο ξεχωριστά.

Τέλος, σχετικά με το αν η αυτασφάλιση υπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης της σύνταξης, ισχύει ότι η ορθότερα προαιρετική ασφάλιση, για την οποία καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο σύνταξης (υπάρχει και κλάδος ασθενείας), υπολογίζεται κανονικά για όλες τις περιπτώσεις, είτε για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είτε για προσαύξηση της σύνταξης, που θα προέλθει λόγω αύξησης των συνολικών ημερών ασφάλισης.

Διαβάστε αναλυτικά στο tax.voria.gr τι ισχύει για τη διαδοχική ασφάλιση, για την ασφάλιση σε δύο Ταμεία και πώς υπολογίζεται η αυτασφάλιση για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Όλες οι απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα ασφαλισμένων, σχετικά με το νέο συνταξιοδοτικό νόμο και τις αλλαγές που επιφέρει.

ZENITH