Skip to main content

Αλήθειες και ψέμματα για το ενδιαφέρον του Κατάρ για την Εθνική

Υπάρχει ή όχι θέμα επενδυτικής τοποθέτησης του Κατάρ στην Εθνική Τράπεζα; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτσι όπως τέθηκε αρχικώς, όχι.
Υπάρχει ή όχι θέμα επενδυτικής τοποθέτησης του Κατάρ στην ΕθνικήΤράπεζα; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτσι όπως τέθηκε αρχικώς, όχι.Δηλαδή, η διοίκηση της ΕΤΕ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση τουμετοχικού της κεφαλαίου, προκειμένου να επιτρέψει την διείσδυση τωννέων μετόχων, αποκλείοντας τους παλιούς, για έναν πολύ απλό λόγο: Πριναπό 10 μήνες είχε γίνει άλλη αύξηση στην οποία, όσοι συμμετείχαν, «μπήκαν» ακριβά. Αν σήμερα γίνονταν μια νέα, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδααλλά μόνο για λογαριασμό των Αράβων, το γεγονός θα προκαλούσε καθολικήαντίδραση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (QIA) βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά στρατηγικού ποσοστού 5%- 7% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος έναντι τιμήματος 250 εκατ. ευρώ. «Η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικόσύστημα, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της κρίσης χρέους στηχώρα», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ενώ στις εν λόγω συνομιλίες φέρεται να συμμετέχει και η Morgan Stanley, στελέχη της οποίας, ωστόσο, αρνούνται να το σχολιάσουν.

Από την πλευρά της η ΕτΕ προχώρησε σήμερα σε επίσημη διάψευση του εν λόγω δημοσιεύματος. «Η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι δεν προτίθεται να προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ιδίως δε με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της υπέρ νέου μετόχου. Επομένως, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΕτΕ φέρεται να βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Σε κάθε περίπτωση, η ΕτΕ δεσμεύεται να ενημερώσει έγκαιρα και πλήρως το επενδυτικό κοινό για κάθε νέο σημαντικό γεγονός ή εξέλιξη που σχετίζεται με τα ανωτέρω», ολοκληρώνει.

Ήδη από χθες, στέλεχος της ΕτΕ έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα. «Η Εθνική δεν είχε ποτέ συζητήσεις για την πώληση ποσοστού 5-7% σε βάση non-preemptive rights», τόνισε στο Reuters, ενώ ανέφερε πως ένα τέτοιο θέμα θα ευνοούσε έναν συγκεκριμένο μέτοχο έναντι των άλλων.

Τότε, τι μέλλει γενέσθαι; Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Morgan Stanley, ηοποία λειτουργεί ως σύμβουλος του project έχει προτείνει τη λύση του placment. Ναβγει δηλαδή το Κατάρ και να πει ότι «για ένα ποσοστό της τάξης του 5%της Εθνικής προτείνω αυτή την τιμή και περιμένω προσφορές». Πρόκειταιγια μια συνήθη τακτική, η οποία, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρισθεί αν καικατά πόσο θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε μια τόσο δύσκοληχρηματιστηριακή συγκυρία Εκτός κι αν το προσφερόμενο premium ήταντέτοιο, που μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά ελκυστικό. Είναι όμωςαποφασισμένοι οι διαχειριστές από το Κατάρ να βάλουν το χέρι «βαθιά στηντσέπη»;

Να σημειωθεί πως η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ κατέχει ποσοστό 4% της Alpha Bank.

ZENITH