Skip to main content

Αλλαγές στα υπουργεία και στο μοντέλο διακυβέρνησης ετοιμάζει ο Παπανδρέου

Ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα με μείωση του αριθμού των υπουργείων προωθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.
Την Τρίτη θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και την Τετάρτη θα ορκισθούν τα μέλη της.

Στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν συγχωνεύσεις υπουργείων και ο αριθμός τους θα μειωθεί από 16 σε 14. Επιπλέον, ο αριθμός των υφυπουργών θα μειωθεί κατά 10, ενώ θα υπάρχει ισχυρή παρουσία γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις.

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στο μοντέλο εκπροσώπησης καθώς θα υπάρχει κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος όμως ουσιαστικά θα είναι εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. Επίσης, είναι πιθανό ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου να παραθέτει συνεντεύξεις τύπου κάθε μήνα για να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για την πορεία της κυβέρνησης του.

Επικρατέστερα ονόματα

Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, στο οποίο θα ενταχθεί και το Ανάπτυξης, φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» το όνομα της Λούκας Κατσέλη.

Για το υπουργείο Οικονομικών, που αυτονομείται από το Οικονομίας, επικρατέστερος είναι ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει πιθανότατα ο Γιάννης Ραγκούσης. Για τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών ακούγεται το όνομα του Σταύρου Αρναουτάκη.
Σε περίπτωση που ο κ. Ραγκούσης τοποθετηθεί σε θέση κοντά στον πρωθυπουργό, τότε υπουργός Εσωτερικών πιθανόν να οριστεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται τα ονόματα των Χρήστου Παπουτσή και Ανδρέα Λοβέρδου, με υφυπουργό τον Δημήτρη Δρούτσα, εκτός και αν ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέξει να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής.

Για το υπουργείο Άμυνας ακούγεται και πάλι το όνομα του Χρήστου Παπουτσή, με υφυπουργό τον Μιχάλη Καρχιμάκη.

Το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου συζητείται για τη θέση του προέδρου της Βουλής, αλλά και για το αναβαθμισμένο υπουργείο Δικαιοσύνης - Διαφάνειας - Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας, όπου θα του ανατεθούν και οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την πάταξη της διαφθοράς. Για το ίδιο υπουργείο ακούγονται και τα ονόματα των κ. Πετσάλνικου και Ρόβλια.

Στο νεοσύστατο υπουργείο Υποδομών, που θα προέλθει από τη συγχώνευση των υπουργείων Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, τα επικρατέστερα ονόματα είναι των κ. Δημήτρη Ρέππα και Χάρη Καστανίδη.

Για το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών ακούγεται το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με υφυπουργό τον Σπ. Κουβέλη.

Στο υπουργείο για την Προστασία του Πολίτη που έχει κύριο αντικείμενο τη δημόσια ασφάλεια, θα ενταχθούν η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική, το Λιμενικό και η Πολιτική Προστασία και για τη θέση του επικεφαλής υποψήφιοι είναι ο Χάρης Καστανίδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Για το υπουργείο Απασχόλησης και Κατάρτισης συζητούνται τα ονόματα του Κώστα Σκανδαλίδης και της Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Στο υπουργείο Υγείας πιθανόν είναι να τοποθετηθεί η Φώφη Γεννηματά, το όνομα του πατέρα της οποίας έχει συνδεθεί με τη δημιουργία του ΕΣΥ. Σε θέσεις υφυπουργών, θα είναι πιθανότατα ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης, για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο υπουργείο Παιδείας, στο οποίο θα ενταχθεί και ο τομέας της έρευνας, αναμένεται να τοποθετηθεί η Άννα Διαμαντοπούλου.

Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακούγονται τρία ονόματα, αυτά του Π. Μπεγλίτη, της Κ. Μπατζελή και του Φ. Σαχινίδη από τη Λάρισα.

Οι τομείς Πολιτισμού και Τουρισμού θα συγχωνευτούν σ΄ ένα υπουργείο και επικρατέστεροι να το αναλάβουν είναι η Μαρία Δαμανάκη ή ο Πέτρος Ευθυμίου.

Δημήτρης Τσάκωνας

ZENITH