Skip to main content

Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας προτείνει η Λαγκάρντ

Με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μοντ», η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας επισημαίνει την ανάγκη ίδρυσης μηχανισμών πρόληψης και συναγερμού, που να ειδοποιούν έγκαιρα όταν ένα κράτος μέλος αρχίζει να ξεφ
Με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μοντ», η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνει ότι το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» θα πρέπει να τροποποιηθεί ως προς τις παραμέτρους «της οικονομικής σταθερότητας» των κρατών-μελών της ευρωζώνης και ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο για την «ανταγωνιστικότητα» ανάμεσα στα κράτη-μέλη της.

«Στο ραντάρ μας θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής σταθερότητας στο επίπεδο των κρατών μελών της ευρωζώνης», βεβαίωσε η κυρία Λαγκάρντ. Ως προς την ελληνική δημοσιονομική κρίση η αξιωματούχος παρατήρησε στη συνέντευξη αυτήν ότι «Γαλλία και Γερμανία από κοινού είναι έτοιμες να αντλήσουν τα διδάγματά της».

«Συνιστώ», τόνισε, «να ιδρύσουμε μηχανισμούς πρόληψης και συναγερμού, που να μας ειδοποιούν έγκαιρα ότι ένα κράτος μέλος αρχίζει να ξεφεύγει από τα κριτήρια του Συμφώνου, είτε ως προ το έλλειμμα είτε ως προς το εξωτερικό χρέος είτε ως προς το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας» των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρει.

«Πάντως, στα θέματα αυτά στο μέλλον θα πρέπει να έχουμε έτοιμη μία πολύ πιο δραστική απάντηση», τόνισε η αξιωματούχος μιλώντας στην «Μοντ».

Η Γαλλία, πρόσθεσε η υπουργός, θέλει να επιτραπεί «μία αυξημένη κι αποτελεσματική εποπτεία» στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, στα όρια της ευρωζώνης, ώστε προκαταβολικά να διαγιγνώσκονται τα ελλείμματα στον τομέα ανταγωνιστικότητας «και να μην επαναληφθεί μία κρίση ανάλογη της ελληνικής».

«Προτείνω την αμοιβαία εποπτεία των οικονομικών ανισορροπιών» στα όρια της ευρωζώνης, συνέστησε η κυρία Λαγκάρντ στην ίδια συνέντευξη στη «Μοντ». «Δηλαδή η γνώμη κράτους μέλους της ευρωζώνης γι’ άλλο μέλος της να γίνει περισσότερο δεσμευτική απ΄ όσο είναι σήμερα, ώστε να έχουμε πραγματική σύγκλιση μεγεθών στην ευρωζώνη, αλλά και την αποφυγή αφόρητων καταστάσεων».

«Ήταν μία δοκιμασία για την Ευρώπη η ελληνική κρίση, αληθεύει αυτό», δήλωσε τέλος η Γαλλίδα αξιωματούχος.

ZENITH