Skip to main content

Αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Σε δυο εβδομάδες η εκλογή νέου συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. Την 1η Μαρτίου η επιλογή του αντικαταστάτη του Μηταφίδη στη δημοτική παράταξη. Παράπονα για τη μη λειτουργία του κό
του Τάσου Τασιούλα
 
Βάσει καταστατικού θα γίνουν όλες οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του παραιτηθέντος συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Σαμανίδη, στις επόμενες δύο εβδομάδες.
 
Οι υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται, καθώς πρόκειται για εσωτερική κομματική διαδικασία, όμως μια από τις πιθανότερες περιπτώσεις αντικατάστασης είναι ο σημερινός αναπληρωτής του κ. Σαμανίδη, Μίλτος Οικονόμου.
 
Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να γίνει η συνεδρίαση των μελών της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και να κάνει τη σχετική εισήγηση για τον νέο συντονιστή και τη μεθεπόμενη εβδομάδα, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος, θα κληθεί να λάβει την οριστική απόφαση η Νομαρχιακή Επιτροπή σε συνεδρίασή της.
 
Πάντως, σε κομματικό επίπεδο υπάρχουν πολλά παράπονα για τη μη λειτουργία των οργάνων με τον τρόπο που θα έπρεπε. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν ανοιχτά πλέον την ενόχλησή τους για διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις που ελήφθησαν χωρίς καν να ζητηθεί η γνωμοδότηση του κόμματος, έστω και τυπικά, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρουν, ήταν η αιφνιδιαστική επιλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα κομματικά στελέχη δεν έχουν πρόβλημα με την επιλογή του προσώπου (ή τουλάχιστον δεν εστιάζουν σ’ αυτή), αλλά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. «Η μη λειτουργία του κόμματος κυρίως κεντρικά συνεχίζεται. Αυτό συνιστά σημαντικό πρόβλημα. Η απόφαση για τον κ. Παυλόπουλο για παράδειγμα έγινε χωρίς να ενημερωθεί και να συνεδριάσει το κόμμα, έστω για να εκφράσει την άποψή του. Τα όργανα γενικώς δε συνεδριάζουν, γι’ αυτό και υπήρξαν και οι όποιες αντιδράσεις», επισήμανε κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε ό,τι αφορά τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη «Ανοιχτή Πόλη», η συνεδρίαση προκειμένου να αντικατασταθεί ο επικεφαλής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, προγραμματίστηκε για την 1η Μαρτίου 2015.
 
Η δημοτική ομάδα της «Ανοιχτής Πόλης» θα συνεδριάσει ώστε να οριστεί ποιος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος θα αντικαταστήσει στο δημοτικό συμβούλιο τον κ. Μηταφίδη και ποιος θα εκτελεί στο εξής χρέη επικεφαλής της παράταξης.
 
Πρώτος επιλαχών είναι ο κ. Σαμανίδης, πλην όμως ο ίδιος έχει επισημάνει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά προτιμά να συνεχίσει με τις αρμοδιότητες που συνεχίζει να έχει στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ (εξαιρουμένης της ιδιότητάς του ως συντονιστή της ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης).
 
Έτσι, τα μέλη της «Ανοιχτής Πόλης» θα κληθούν να αποφασίσουν για τον νέο δημοτικό σύμβουλο, ενώ θεωρείται πιθανότερο τη θέση του επικεφαλής να πάρουν οι ήδη εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, Γιώργος Αβαρλής και Ρία Καλφακάκου.

ZENITH