Skip to main content

Αλλαγή φρουράς στην ΕΒΖ

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέλη του ΔΣ. Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο κ. Λάμπρος Χαραλάμπους ,μηχανολόγος, και πρόεδρος ο πανεπιστημιακός μεταλλειολόγος κ. Σταύρος Καλογερόπουλος.
Αλλαγή ηγετικής σκυτάλης σημειώθηκε στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Ανακοινώθηκαν τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ από τον εκπρόσωπο της ΑΤΕ κ. Νίκος Κέζο στη γενική συνέλευση των μετόχων της βιομηχανίας. Αν και δεν συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ωστόσο διευθύνων σύμβουλος προβλέπεται να αναλάβει ο κ. Λάμπρος Χαραλάμπους, μηχανολόγος μηχανικός και προϊστάμενος στη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ενώ πρόεδρος ο κ. Σταύρος Καλογερόπουλος, πανεπιστημιακός μεταλλειολόγος, που διετέλεσε επί ΠΑΣΟΚ πρόεδρος της βιομηχανίας Δωδώνη ΑΕ για μικρό χρονικό διάστημα. Τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. είναι οι ακόλουθοι:

Πέτρος Γάτσος, τραπεζικός που θα αναλάβει αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Μπλιάτζος, γεωπόνος, Γεώργιος Μάνος, αγρότης, Χρήστος Μωραλίδης, αρχιτέκτων, Μαρία Τσακίρη, δικηγόρος, Φρειδερίκη Δημητριάδου, αγρότισα. Βασίλης Βουρδόγλου, δασοπόνος, Κωνσταντίνος Ιατρόπουλος, γεωπόνος, Ανδρέας Κόντης, οικονομολόγος. Οι τρεις τελευταίοι είναι ανεξάρτητα μέλη του δ.σ., ενώ οι τρεις πρώτοι είναι εκτελεστικά μέλη. Το νέο δ.σ. αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη Δευτέρα.
Στη γενική συνέλευση το επίμαχο ζήτημα  των μετόχων που έλαβαν το λόγο και του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ κ. Λαγογιάννη σε βάρος  της απελθούσας διοίκησης ήταν το κλείσιμο των δυο ζαχαρουργείων στη Λάρισα και στην Ξάνθη, τα οποία θα μετατρέποντο σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.

Ο απελθών διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Δαρνάκας αποκάλυψε ότι η μετατροπή των εργοστασίων έχει γίνει και είναι έτοιμα, αλλά ήταν θέμα πολιτικής βούλησης και της ΑΤΕ ως μεγαλομετόχου, για να προχωρήσει το project. Ωστόσο επεσήμανε ως ένα επιπλέον «αγκάθι» ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ. Κατά τον κ. Δαρνάκα αυτά τα δυο είναι τα προβλήματα που θα «κληρονομήσει» η νέα διοίκηση της ΕΒΖ, ενώ ως πολύ καλή «προίκα» χαρακτήρισε τα δυο εργοστάσια στη Σερβία. Εξέφρασε επίσης παράπονα για τα υψηλά επιτόκια με τα οποία η ΑΤΕ χρηματοδοτεί την ΕΒΖ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, η ΕΒΖ πληρώνει 1 εκατ. τόκους το μήνα στην ΑΤΕ από το δανεισμό που της παρέχει, ο οποίος φθάνει τα 200 εκατ. ευρώ και ανακυκλώνεται. Ο κ. Λαγογιάννης από την πλευρά  του εξέφρασε παράπονα, γιατί δεν υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. της ΕΒΖ, και έκανε ευθεία επίθεση στον κ. Δαρνάκα ότι επιχείρησε να διασπάσει τους συνδικαλιστές, καθώς υπέγραψε συλλογικές συμβάσεις με τα σωματεία και όχι με την Ομοσπονδία.

Ο εκπρόσωπος της ΑΤΕ κ. Νίκος Κέζος, όταν έλαβε το λόγο, εξήγησε ότι την απόφαση για το κλείσιμο των δυο ζαχαρουργείων και τη μετατροπή τους σε μονάδες βιοαιθανόλης ελήφθει στη διϋπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το 2006 παρουσία των υπουργών Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, του διοικητή της ΑΤΕ και των εκπροσώπων της εταιρίας. Ωστόσο η ΑΤΕ δεν δέχθηκε να χρηματοδοτήσει το project, αλλά να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής. Και γιαυτό έγινε ο σχετικός διαγωνισμός, αλλά απέβη άγονος, καθώς στις ΗΠΑ οι εταιρίες παραγωγής βιοαιθανόλης από καλαμπόκι χρεοκοπούσαν η μια μετά την άλλη. Την ίδια κατάληξη είχαν τόσο η Pacific Ethanol, όσο και η αμερικανική κοινοπραξία. Τώρα τόνισε ξεκινά  η Τρίτη γενιά μονάδων βιοαιθανόλης με κιταρινούχες ύλες. Το όλο θέμα είπε θα το εξετάσει η νέα διοίκηση και η νέα κυβέρνηση. Βέβαια ο εκπρόσωπος της ΑΤΕ είπε ότι  η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διατηρεί κρατική τη βιομηχανία ζάχαρης, την ΕΒΖ και «θεωρώ μεγάλη την υπομονή της πολιτείας που την κρατάει».


 

ZENITH