Skip to main content

Αλλαγή ηγεσίας στο ΥΜΑΘ: «Είμαι η Μαρία της καρδιάς σας»

Πολιτικά μηνύματα από τη νέα υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και προς την προηγούμενη κυβέρνηση και προς τον ΣΥΡΙΖΑ...

του Τάσου Τασιούλα

Μια γνωστή καραμανλική, παίρνει τη θέση ενός επίσης γνωστού καραμανλικού. Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά είναι η νέα υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, που παρέλαβε σήμερα το χαρτοφυλάκιο από τον υπουργό, Γιώργο Ορφανό. Μια παράδοση – παραλαβή με αιχμές, πολιτικά μηνύματα και σε φιλικό κλίμα, με τη νέα υφυπουργό να καταλήγει: «Παραμένω η Μαρία της καρδιάς σας».

Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιό του ο κ. Ορφανός ευχήθηκε «καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση. Ως Έλληνας εύχομαι και ελπίζω ότι θα τα πάει καλά. Βέβαια, οι πρώτες ενέργειες δε με ικανοποιούν».

Η νέα υφυπουργός από την αρχή της ομιλίας της δεν κρύφτηκε: «Όλοι όσοι θητεύσαμε με τον Κώστα Καραμανλή γνωρίζουμε ότι τον πολιτικό πολιτισμό δεν τον επιβάλεις, αλλά είναι στάση ζωής. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Είμαστε ένα σκαλοπάτι πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι επόμενοι. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος πρωθυπουργός με ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Δεν μπορούν να υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές.».

Φρόντισε όμως να δώσει και το διακριτό στίγμα του δικού της κόμματος, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων: «Για τους ΑΝΕΛ υπάρχουν κόκκινες γραμμές, απαραβίαστες και απαράβατες. Είμαστε μια κυβέρνηση εθνικής διαπραγμάτευσης και κοινωνικής συνεννόησης».

Τόσο ο απερχόμενος υπουργός, όσο και η νέα υφυπουργός πάντως φρόντισαν να τονίσουν τη σπουδαιότητα του ΥΜΑΘ, είτε ως υπουργείου, είτε ως υφυπουργείου.

Ο κ. Ορφανός είπε ότι «το συγκεκριμένο υπουργείο αποτελεί απαραίτητο λειτουργικό στοιχείο για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Όσοι θεωρούν ότι είναι ένα παραπάνω υπουργείο τους πληροφορώ πως ακόμη και με την κατάργησή του δε θα υπήρχε κανένα οικονομικό όφελος. Το ΥΜΑΘ πρέπει να ανασυσταθεί απέναντι σε όσους θέλουν να εξαφανίσουν από τον ορίζοντα το όνομα Μακεδονία και Θράκη».

Η κ. Τσαρουχά από την πλευρά της υπογράμμισε ότι «ορισμένοι θεωρούν πως επειδή μπαίνει υφυπουργός στο ΥΜΑΘ υποτιμάται και υποβαθμίζεται η Βόρεια Ελλάδα. Ας είμαστε ρεαλιστές. Στη διαδρομή του χρόνου θα φανεί ποιες είναι οι δυνατότητες και ο ρόλος του θεσμού. Το ΥΜΑΘ είναι ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Την πολιτική την ορίζει ο πρωθυπουργός. Καπηλεία του ονόματος Μακεδονία δεν υπάρχει».

Η υφυπουργός άσκησε μάλιστα δριμεία κριτική στη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «οι πολιτικές που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αναποτελεσματικές και είχαν δραματικές συνέπειες. Στόχος μας είναι να σταματήσουμε να ζούμε με ξένα τοκογλυφικά δάνεια και να μην επιτρέψουμε να ξεπουληθεί η χώρα μας, να μετατραπεί σε αποικία χρέους και σε προτεκτοράτο. Άλλο να πουλάς κι άλλο να ξεπουλάς. Η πολιτική από το 2010 και μετά δημιούργησε μια σταδιακά διογκούμενη ομάδα απελπισμένων πολιτών. Οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή του τόπου. Οι Έλληνες αποφάσισαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά ένα πολιτικό σύστημα ανίκανο να αντιμετωπίσει την κρίση, που απείλησε να οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη παράλυση. Η Ελλάδα οφείλει να διατηρήσει την ευρωπαϊκή πορεία της. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της πατρίδας μας».

Είπε επίσης ότι αποτελεί υποχρέωση να αλλάξει και να ανανεώσει μέσα από διάλογο σε συνεργασία με τους εργαζομένους το θεσμό, ενώ για την ίδια τόνισε πως έχει δυο επιλογές. Είτε να κάνει απλή διαχείριση, είτε να προχωρήσει σε δημιουργική ανασυγκρότηση του ΥΜΑΘ.

Η τελευταία φράση της είχε προσωπικό τόνο: «Από όπου κλήθηκα να υπηρετήσω δεν ταυτίστηκα με τον θεσμικό ρόλο μου. Είμαι η Μαρία της καρδιάς σας και αυτή θα παραμείνω», είπε απευθυνόμενη στους Σερραίους.

Νωρίτερα ο κ. Ορφανός έκανε έναν μίνι απολογισμό του έργου του υπουργείου. Παρόντες στην τελετή παράδοσης – παραλαβής ήταν ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου και οι επικεφαλής των εποπτευόμενων από το ΥΜΑΘ οργανισμών (ΕΥΑΘ, ΔΕΘ, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ΚΕΔΑΚ).

Παραλειπόμενα

Στα παραλειπόμενα η επισήμανση του κ. Κυρίζογλου ότι «όλοι εδώ προερχόμαστε από την ίδια μήτρα, το ίδιο γάλα ήπιαμε» (καραμανλικοί).

Επίσης, ο κ. Καράογλου επιβεβαίωσε τη στενή φιλική σχέση που τον συνδέει με την κ. Τσαρουχά, αφού πέρα από την οικειότητα μεταξύ τους ήταν κι από τους πρώτους που έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί της.

Η υφυπουργός πάντως, προτού συναντηθεί με τον κ. Ορφανό βγήκε στο πρώτο της «ζωντανό» σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, στα σκαλιά του ΥΜΑΘ.

Η ίδια η κ. Τσαρουχά πάντως λίγο αργότερα στο χαιρετισμό της ενώπιον δεκάδων εργαζομένων του υπουργείου και Σερραίων, έδωσε άλλη διάσταση στις σχέσεις της με τον Τύπο: «Η συνεχής έκθεση στα ΜΜΕ δε με εκφράζει, επειδή κουράστηκα να βλέπω όλους εκείνους που έχουν μόνιμο στασίδι σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές».

ZENITH