Skip to main content

Αλλαγή σκυτάλης στον ΣΕΒΕ

Ο επιχειρηματίας Δ. Λακασάς, της Olympia Electronics, προαλείφεται ως ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο των εκλογών της 31ης Μαΐου.
Την προεδρία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) θα διεκδικήσει ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Λακασάς κατά τις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν στις 31 Μαίου, στο πλαίσιο της 35ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Ο κ. Λακασάς, διευθυντής Marketing και Στρατηγικού Σχεδιασμού της Olympia Electronics, θα είναι σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της Voria.gr o νέος πρόεδρος του ΣΕΒΕ, καθώς, παραδοσιακά, στον Σύνδεσμο η εκλογή προέδρου γίνεται με συναινετικές διαδικασίες. Να σημειωθεί ότι ολοκληρώνεται η θητεία  του νυν προέδρου κ. Βασίλη Θωμαίδη, και σύμφωνα με το καταστατικό, δεν δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε  στη Voria ο κ. Λακασάς , το όραμά του, σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία του ΣΕΒΕ, είναι να εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις επιπλέον εργαλεία ανάπτυξης της εξωστρέφειας τους, που είναι απαραίτητα για την έξοδο από την κρίση και παράλληλα να πείσει την κυβέρνηση για να θεσπίσει νέα εξαγωγικά εργαλεία.

Κατά τον ίδιο, οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε να χαραχθεί εθνική εξαγωγική πολιτική που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των τελευταίων 30 χρόνων. Πιστεύει μάλιστα, ότι η αρνητική οικονομική συγκυρία θα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την κυβέρνηση ώστε να χαράξει εθνική εξαγωγική πολιτική, καθώς η βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι αυτή που θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από το τούνελ της κρίσης.

Ο κ. Λακασάς χαρακτηρίζει τις συνθήκες ώριμες για να χαραχθεί εθνική εξαγωγική πολιτική που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των τελευταίων 30 χρόνων.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από ΔΝΤ και ΕΕ, πιστεύει ότι πρέπει να υλοποιηθούν με ταχύτητα και να συνδυαστούν αμέσως με τη λήψη ενός αναπτυξιακού πακέτου μέτρων.

Το αναπτυξιακό πακέτο μέτρων θα πρέπει να στοχεύει στην αναστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, στον ισοσκελισμό των τρεχουσών συναλλαγών και να δοθεί έμφαση στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση.

Κατά τον κ. Λακασά, θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης, το οποίο θα αποσκοπεί στη μείωση των ζημίων που υφίστανται οι επιχειρήσεις και των αρνητικών επιδράσεων, λόγω της αρνητικής συγκυρίας. Επισημαίνει δε την ανάγκη αλλαγής της  αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί  στην ευρωπαϊκή αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία. Κατά τη γνώμη του πρέπει να υπάρξει επανατοποθέτηση της ελληνικής μπράντας , του  made in Greece, του ελληνικού προϊόντος στη διεθνή αγορά. 

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής πιστεύει ότι  πρέπει πρώτα «να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι είμαστε ικανοί να παράγουμε ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα και μετά θα πρέπει να πείσουμε  γιαυτό τους καταναλωτές στις διεθνείς αγορές». Αναγνωρίζει ότι είναι διαδικασία δύσκολη, η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί από τους Ελληνες επιχειρηματίες και την κυβέρνηση και να στεφθεί μάλιστα με επιτυχία. Εκτιμά ότι η επανατοποθέτηση σε ξένες αγορές πρέπει να γίνει στοχευμένα αρχικά σε κάποιες παραδοσιακές αγορές να κερδηθεί το «κομμάτι της πίτας» που χάθηκε, και στη συνέχεια να απευθυνθούμε σε νέες αγορές. Η στόχευση είναι βασική προϋπόθεση, τονίζει, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι.

Όσον αφορά στα «θύματα» που θα προκαλέσει στο χώρο των επιχειρήσεων η κρίση, παραδέχθηκε ότι κάποιες θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και κυρίως αυτές που σχοινοβατούσαν από πριν για τη βιωσιμότητα τους και είχαν συσσωρευμένα προβλήματα ρευστότητας. Αν αυτές οι επιχειρήσεις, τονίζει, δεν βρουν διέξοδο στις εξαγωγές, τότε νομοτελειακά θα κλείσουν. Ο κ. Λακασάς θεωρεί ότι οι εξαγωγές είναι μονόδρομος για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, σήμερα ανακηρύχθηκαν με απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του ΣEBE οι 29 υποψήφιοι για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τη νέα Εξελεγκτική Επιτροπή που θα προκύψουν από τις αρχαιρεσίες της 35ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Από τις επικείμενες εκλογές θα προκύψουν τα 23 νέα τακτικά αιρετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ και τα 3 νέα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Τα αιρετά μέλη θα πλαισιωθούν, μετά τις εκλογές και τη συγκρότηση σε σώμα, από τα νέα Επίτιμα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους νέους Εντεταλμένους Συμβούλους, που θα οριστούν από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Υποψήφιοι για μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒΕ , που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες της 31η Μαίου είναι οι εξής: ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ,  ΒΑΣΣΑΡΑΣ ΘΩΜΑΣ, ΒΟΥΛΗΣ ΓΕΔΕΩΝ, ΓΙΑΛΑΜΑΪΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΓΙΑΧΑΝΑΤΖΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΔΡΑΚΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΒΑΣΟΣ), ΖΗΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΘΩΜΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΟΥΪΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΚΥΡΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΥΡΙΛΛΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΛΑΚΑΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΑΝΩΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΗΤΑΚΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΜΠΕΓΓΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΥΛΩΝΑΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΑΛΑΤΙΑΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΠΑΖΗΛΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΡΑΪΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΖΙΡΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΧΑΣΑΠΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

Υποψήφιοι για την εκλογή εξελεγκτικής επιτροπής ανακηρύχθηκαν οι: Kλεόβουλος Αλεξιάδης, Μαρία Αναστασιάδου και Κυριακή Χατζηπροδρόμου.

Αναφορικά με τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του ΣΕΒΕ η γενική συνέλευση των μελών του  θα πραγματοποιηθεί στις 28.05.10 και ώρα 10.00 στα γραφεία του Συνδέσμου. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία, η γενική συνέλευση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010 και ώρα 17:00 στο ξενοδοχείο Pοrto Palace, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου 65 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Υποψήφιοι για την εκλογή εξελεγκτικής επιτροπής ανακηρύχθηκαν οι: Kλεόβουλος Αλεξιάδης, Μαρία Αναστασιάδου και Κυριακή Χατζηπροδρόμου.

ZENITH