Skip to main content

Αλλαγή στάσης από το Βερολίνο αργά χθες

Τι μεσολάβησε και γιατί η Γερμανία αποφάσισε να ρίξει νερό στο κρασί της - Το φόβητρο της Πορτογαλίας και πώς λειτουργεί.
Για πρώτη φορά, επισήμως, σε κορυφαίο επίπεδο, η Κομισιόν παραδέχεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επέκτασης του ελληνικού προβλήματος στην Πορτογαλία και στον ευρωπαϊκό νότο συνολικότερα. Στη σχετική παραδοχή προχωρά πλέον ο ίδιος ο επικεφαλής της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος - Πορτογάλος ο ίδιος - γνωρίζει ενδεχομένως καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση στη Λισαβόνα. Μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα το ελληνικό και το πορτογαλικό πρόβλημα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει. Δηλαδή, στο ισπανικό και στο ιταλικό πρόβλημα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «Bear Sterns», ενώ στην πραγματικότητα «Lehman Brothers» της Ευρωζώνης θα είναι η Ισπανία ή η Ιταλία.

Το ενδεχόμενο αυτό πλανάται πλέον πάνω από τις Βρυξέλλες, που δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Γιατί, απλά, θα σημάνει το τέλος της Ευρωζώνης, αφού κανένα κοινό ταμείο δε θα μπορεί να σώσει τις οικονομίες των συγκεκριμένων χωρών λόγω του μεγέθους τους. Κατά συνέπεια, το τέλος θα είναι αναπόφευκτο. Το γεγονός αυτό είναι που προκαλεί ρίγη ανησυχίας πλέον και στο Βερολίνο, το οποίο από χθες το βράδυ αρχίζει να αλλάζει στάση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.

Ο υπουργός των Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει», ενώ ακόμα και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων κ. Βέστερβελε, που έως το απόγευμα κρατούσε σκληρή ζώνη, μιλώντας το βράδυ σε πανεπιστήμιο της Βόνης, φάνηκε να αλλάζει στάση προς το ευνοϊκότερο για την Αθήνα.

ZENITH