Skip to main content

Αλλάζει το τοπίο στη φορολογία ΑΕ και ΕΠΕ

Μεταβολές στη φορολόγηση των μερισμάτων και τη φορολογία στα κέρδη που διανέμουν ΑΕ και ΕΠΕ φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος. Όλες οι αλλαγές αναλυτικά στο tax.voria.gr.
Σημαντικές είναι οι αλλαγές που επιφέρει στη φορολογία των ΑΕ και των ΕΠΕ ο νέος φορολογικός νόμος, καθώς μεταξύ άλλων καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση 10% των μερισμάτων, διαχωρίζονται τα μερίσματα που προέρχονται από την αλλοδαπή και αυτά που προέρχονται από την ημεδαπή, ενώ τίθεται ενιαίος συντελεστής 35% σε όλα τα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις. Όλες οι αλλαγές αναλυτικά στο tax.voria.gr.

Ενδεικτικά, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση 10% για διανεμόμενα κέρδη με τη μορφή μερισμάτων, προμερισμάτων, αμοιβών και ποσοστών, εκτός μισθού. Ακόμα, στα μερίσματα που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδος από ΑΕ της αλλοδαπής δεν διενεργείται πλέον παρακράτηση φόρου 10% και το εισόδημα αυτό φορολογείται μαζί με τα λοιπά εισοδήματα του φυσικού προσώπου.

Παράλληλα, ισχύει ενιαίος συντελεστής 35% σε όλα τα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μορφής νομικού προσώπου, ενώ για τα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές ΑΕ και ΕΠΕ με οποιοδήποτε τρόπο από 1.1.2011 και μετά, καλούνται να καταβάλουν φόρο 40%.

ZENITH