Skip to main content

Άλλο ένα Eurogroup χωρίς προοπτική

Η ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup εξελίσσεται σε... τυπική, καθώς δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την εκταμίευση μέρους των δόσεων προς τη χώρα μας.

Διαπιστωτικό θα είναι σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις - οι οποίες συνεχώς πληθαίνουν - το Eurogroup της 24ης Απριλίου. Όπως γράφεται και ξαναγράφεται τις τελευταίες ώρες, από την πλευρά των εταίρων - δανειστών εκφράζεται δυσαρέσκεια για το πακέτο των μέτρων που προτείνει η Αθήνα.

Ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θέτει ως δική του «κόκκινη γραμμή» τις παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό - εργασιακό, όπου όμως η κυβέρνηση δηλώνει ανυποχώρητη. Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια επιτάχυνση των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Brussels Group (τρόικας), ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη λύσης έως την επόμενη Παρασκευή είναι στενά.

Οπότε, το πιθανότερο είναι ότι οι αποφάσεις μετατίθενται για το επόμενο Eurogroup, της 11ης Μαΐου. Ακόμα και τότε, όμως, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα βρεθεί το μόντους βιβέντι, που αναζητείται ουσιαστικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά και στοίχισε στην χώρα μια άνευ προηγουμένου περιδίνηση, μια εκλογική διαδικασία και έναν στραγγαλισμό της ρευστότητας, φτάνοντας στο σημείο τα δημόσια ταμεία να μετρούν ευρώ - ευρώ τα αποθεματικά τους, για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ενώ οι Ευρωπαίοι δείχνουν να χαλαρώνουν κάπως τη στάση τους, οι του ΔΝΤ εξακολουθούν να είναι πολύ σκληροί και να οδηγούν την διαπραγμάτευση στα άκρα.

ZENITH