Skip to main content

Αλυσίδα καταστημάτων με το brand «μετάξι»

Εξι καταστήματα δημιούργησε η Μεταξουργία Τσιακίρη και θα ακολουθήσουν και άλλα, όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Σταμάτης Κουρούδης
 Η παλαιότερη βιοτεχνία μεταξωτών ειδών στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη ποικιλία γνήσιων μεταξωτών προϊόντων είναι η Μεταξουργία Τσιακίρη ΑΕ στο Σουφλί, η οποία διαθέτει έξι καταστήματα λιανικής ανά την Ελλάδα με το brand «μετάξι» και για το μέλλον προγραμματίζει περαιτέρω διεύρυνση της αλυσίδας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Σταμάτης Κουρούδης, μιλώντας στη Voria.gr. Φέτος δημιούργησε δυο καταστήματα στην Αθήνα, ένα στο Κολωνάκι και ένα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall.

Ωστόσο, ο κ. Κουρούδης αναφέρει ότι η οικονομική κρίση «φρέναρε» τη λειτουργία δυο νέων καταστημάτων, η δημιουργία των οποίων μετατίθεται για αργότερα, όταν θα αρχίσει να ανακάμπτει η ελληνική οικονομία. Είχε προγραμματιστεί η δημιουργία ενός ακόμη καταστήματος σε Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, που αναβάλλονται για αργότερα, λόγω κρίσης. Σήμερα η Μεταξουργία Τσιακίρη διαθέτει καταστήματα στο Σουφλί, στην Αλεξανδρούπολη στο ξενοδοχείο Θράκη Παλλάς, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Αθήνα στο Κολωνάκι και στο εμπορικό κέντρο Golden Hall.  Γνωστοποιεί ότι όλα τα καταστήματα έχουν εμπλουτιστεί με νέα σειρά προϊόντων, τα οποία πιστεύει ότι είναι ιδανικά για δώρα Χριστουγέννων και είναι πολύτιμα, λόγω της ποιότητας τους.

Η επεξεργασία του μεταξιού στην Ελλάδα επισημαίνει ότι δεν επηρεάστηκε τόσο με την τρέχουσα οικονομική κρίση, όσο με την κρίση που έπληξε την κλωστοϋφαντουργία τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως από την εισαγωγή των κινεζικών προϊόντων. Ο κ. Κουρούδης είναι γνώστης των επιπτώσεων που έχει υποστεί η κλωστοϋφαντουργία, καθώς διαθέτει τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια στην Κομοτηνή από το 1972. Το τμήμα λιανικής της  Μεταξουργίας Τσιακίρη το απέκτησε το 1999 έναντι 300 εκατ. δρχ. τότε.

Όπως διευκρίνισε το νήμα του μεταξιού εισάγεται μόνο, ενώ  η ύφανση γίνεται παραδοσιακά από τη Μεταξουργία Τσιακίρη, όπως και όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες η βαφή, το φινίρισμα, κλπ. Αναφέρει ότι έγινε μια αναδιάρθρωση στην εταιρία, δεδομένου ότι πλέον το 70% που καταναλώνεται από τα καταστήματα αφορούν σε αξεσουάρ γυναικεία και ανδρικά, όπως μαντήλες, πασμίνες, φουλάρια,  γραβάτες, μαντηλάκια, εσάρπες και μόνο το 30% αφορά σε είδη σπιτιού, κεντήματα, σεμέν, κλπ.

Κατά το παρελθόν η αναλογία αυτή ήταν αντίστροφη, δηλαδή το 70% των πωλήσεων αφορούσε αξεσουάρ σπιτιού και το 30% σε αξεσουάρ για γυναίκες και άνδρες.
Μετά την οικονομική κρίση δεν αποκλείει να επεκταθεί η αλυσίδα καταστημάτων μέσω franchising.

Ο ίδιος πιστεύει ότι τα καταστήματα σήμερα προσφέρουν:
•   Πολύτιμα προϊόντα, όπως είναι τα μεταξωτά, σε πολύ προσιτές τιμές, μιας και είναι τιμές εργοστασίου.
•   Παρέχεται εγγύηση ποιότητας, αλλά και τη βεβαιότητα ότι τα είδη που παίρνει είναι από γνήσιο φυσικό μετάξι.
•   Καθιερώνουν ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, όπως είναι το μετάξι, ως το ιδανικό δώρο, μιας και σίγουρα θα εκτιμηθεί από αυτόν που θα το λάβει.
Διαπιστώνει στροφή των καταναλωτών στην ποιότητα και στα φυσικά προιόντα όπως είναι το μετάξι.

Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση  δημιούργησε μια σειρά νέων προϊόντων, όπως αξεσουάρ ένδυσης (φουλάρια, εσάρπες κλπ) και μοντέρνα είδη ένδυσης (νυχτικά, ρόμπες κλπ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε οι πωλήσεις των καταστημάτων το 2008 ανήλθαν σε 620.000 ευρώ , ενώ φέτος εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά 16% και θα διαμορφωθούν στις 720.000 ευρώ. Ωστόσο προβλέπει ζημίες της τάξης των 100.000 ευρώ, λόγω των επενδύσεων, που υλοποίησε σε νέα καταστήματα.  Για την κρίση εκτιμά ότι η επόμενη τριετία θα είναι δύσκολη και ίσως κάποια σημάδια ανάκαμψης θα αρχίσουν να διαφαίνονται το 2011.

Αναφερόμενος στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια ο κ. Κουρούδης εκτιμά ότι στην Ελλάδα η πορεία όλων των εκκοκκιστηρίων είναι εξαρτημένη από την πρώτη ύλη το σύσπορο  βαμβάκι και άρα δεν είναι ευοίωνη.  Και αυτό γιατί , όπως εξηγεί  η παραγωγή βαμβακιού  με τη σειρά της είναι φθίνουσα γιατί εξαρτάται από το ύψος των επιδοτήσεων, οι οποίες σταδιακά καταργούνται και άρα μειώνεται η πρώτη ύλη για τα εκκοκκιστήρια και θεωρείται ασύμφορη η εισαγωγή βαμβακιού.

ZENITH