Skip to main content

Άμεσα αναδασωτέες κηρύσσονται οι περιοχές στη ΒΑ Αττική

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακηρύσσει άμεσα αναδασωτέες τις περιοχές, οι οποίες επλήγησαν το Σάββατο από πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική.
Άμεσα αναδασωτέες ανακηρύσσονται οι εκτάσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στη βορειανατολική Αττική, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ξεπερνά τα οκτώ χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκταση που αποτεφρώθηκε.

Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, στο πλαίσιο της σύνταξης και κύρωσης δασικών χαρτών, έχει ήδη αποτυπωθεί το μεγαλύτερο μέρος - περίπου το 80% - της Αττικής. Το υπόλοιπο 20% βρίσκεται σε στάδιο ανάθεσης και σύντομα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, παραδίδοντας κυρωμένους δασικούς χάρτες που θα διασφαλίζουν την προστασία των καμένων εκτάσεων από κάθε αλλαγή χρήσης, όπως παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές.

«Στην επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών όλης της χώρας, καταλυτικό ρόλο θα παίξει το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ ‘Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις’, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ένας 27χρονος Αλβανός, οδηγός φορτηγού, και ο 37χρονος Έλληνας συνοδός του συνελήφθησαν από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Άνω Σούλι Γραμματικού, ενώ ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στο Μικροχώρι - Βαρνάβα Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο Αλβανός πέταξε αναμμένο τσιγάρο από το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά ξερά χόρτα, παρά τις προειδοποιήσεις της Πυροσβεστικής για μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς και τις εκκλήσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η φωτιά σβήστηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και λίγο αργότερα με βάση στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα συνελήφθη ο 27χρονος, που κατηγορείται για εμπρησμό δασικής έκτασης από αμέλεια και ο 37χρονος Έλληνας που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία και ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, επειδή προσπάθησε να καλύψει το συνάδελφό του. Και οι δύο θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να εντοπιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς στην Αττική.

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος έχει εντολή να διακριβώσει εάν οι φωτιές οφείλονται σε αμέλεια ή σε πρόθεση και σε κάθε περίπτωση να εντοπίσει τους υπαίτιους. 

ZENITH