Skip to main content

Άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ζητά ο ΣΘΕΒ

Να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, παράλληλα με τα μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο και την εγκαθίδρυση ενός κλίματος οικονομικής
Να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, παράλληλα με τα μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο και την εγκαθίδρυση ενός κλίματος οικονομικής σταθερότητας και αξιοπιστίας, καλεί την κυβέρνηση η διοίκηση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Απόστολος Δοντάς, υπογράμμισε ότι η προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. ήταν μία αναπόφευκτη επιλογή. Κατά τον ίδιο, εφ’ εξής θα πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για την επίτευξη της σταθεροποίησης της οικονοµίας, της ανάκτησης αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. «Αµφιταλαντεύσεις και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, ακόµη και αν αυτές οφείλονται σε διαδικασίες διαβούλευσης, μπορεί να έχουν υπέρµετρο και µη αναστρέψιµο κόστος. Οφείλουμε ως χώρα να χαράξουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα ενισχύσει άμεσα την ελληνική αγορά», ξεκαθάρισε ο κ. Δοντάς. 

Δημοσιονομική προσαρμογή

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η δηµοσιονοµική προσαρµογή πρέπει να στηριχτεί στην άµεση αντιστροφή τριών τάσεων που έχουν αναπτυχθεί εδώ και αρκετά χρόνια στην ελληνική οικονοµία και υποσκάπτουν τα θεµέλιά της: Η πρώτη είναι η διόγκωση του αριθµού του προσωπικού και των αµοιβών στο δηµόσιο τοµέα, χωρίς αντίκρισµα στην ποιότητα και ποσότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Η δεύτερη είναι η υπέρµετρη αύξηση των δαπανών για συντάξεις, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από αύξηση της συνταξιοδοτικής αποταµίευσης. Η τρίτη είναι η υπέρµετρη αύξηση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, που υποσκάπτει την κοινωνική συνοχή. «Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να αποκτήσει, όμως, η χώρα ένα πραγματικά σύγχρονο και διεθνώς ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, θα απαιτηθεί ακόμη πάρα πολλή οργανωτική και νομοθετική δουλειά. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα χρειαστεί ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα μέτρα που περιέχει το νομοσχέδιο πλήττουν την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν τον κίνδυνο φυγής επιχειρήσεων από τον τόπο μας», είπε ο κ. Δοντάς.

Βελτίωση ανταγωνιστικότητας

Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ πρόσθεσε ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας µπορεί να ξεκινήσει και να έχει άµεσα αποτελέσµατα με μέτρα όπως το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων, η διευκόλυνση εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων σε κλάδους οικονοµικής δραστηριότητας και το άνοιγµα των δηµοσίων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και οργανισµών στον ανταγωνισµό µε τον ιδιωτικό τοµέα. «Τα πρώτα θετικά αποτελέσµατα θα φανούν µε τη µείωση των περιθωρίων δανεισµού και τη σταθεροποίηση των αγορών χρήµατος και κεφαλαίου», εκτίμησε ο κ. Δοντάς. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να μην εξαρτάται από το κράτος. «Η οικονοµική ιστορία, διεθνής και ελληνική, διδάσκει ότι οι οικονοµικές κρίσεις δεν οδηγούν απαραίτητα στην καταστροφή. Μπορεί να οδηγήσουν στην αναζωογόνηση και την ανάταξη. Στην καταστροφή οδηγούν όταν υπάρχει αδράνεια και εµµονή σε δογµατικές αντιλήψεις. Στην αναζωογόνηση και την ανάταξη οδηγούν όταν υπάρχει έγκαιρη προσαρµογή, καθώς και ρεαλιστική και ευέλικτη προσέγγιση στα προβλήµατα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ανάγκη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να επιβάλει αµέσως τα µέτρα οικονοµικής πολιτικής και τους κανόνες διοίκησης που απαιτούνται», κατέληξε ο κ. Δοντάς.

ZENITH