Skip to main content

Άμεσα οι αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα

Αποχωρούν Τουρκολιάς και Ζανιάς από την ΕΤΕ, στο πλαίσιο των αλλαγών που επιχειρεί η νέα κυβέρνηση, έχοντας ήδη κάνει αρχή από την Εurobank.

Θέμα ημερών είναι η αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα, καθώς οι έως και σήμερα επικεφαλής, ο πρόεδρος κ. Γιώργος Ζανιάς και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

Η «αλλαγή φρουράς» στην ΕΤΕ, είναι στο πλαίσιο των αλλαγών που επιχειρεί η νέα κυβέρνηση, έχοντας ήδη κάνει αρχή από την Εurobank, με την τοποθέτηση των Νικολάου Καραμούζη και Φωκίωνα Καραβία, στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου αντίστοιχα.

Η επικείμενη και μάλιστα άμεσα, αλλαγή στην Εθνική, επιβεβαιώνεται από τη σαφή δήλωση Τουρκολιά στο πρακτορείο Reuters: «Ο πρόεδρος κ. (Γιώργος) Ζανιάς και εγώ σκοπεύουμε να αρχίσουμε τη διαδικασία (αποχώρησης από τις θέσεις μας) μέσα στις επόμενες ημέρες».

Οι Ζανιάς και Τουρκολιάς λοιπόν αποχωρούν και τις θέσεις τους θα καταλάβουν, πιθανότατα, η Λούκα Κατσέλη και ο Γιώργος Μιχελής, όπως άλλωστε έγραψε προ ημερών η Voria.gr, βασιζόμενη σε πληροφορίες από έγκυρες πηγές.

Το όνομα του κ. Μιχελή, σε κάποιους από τους νεότερους ενδεχομένως να μην «λέει» πολλά. Ωστόσο, για τους παλιότερους είναι μια πολύ γνωστή προσωπικότητα. Ο εν λόγω τραπεζίτης ήταν επικεφαλής της Εμπορικής Τράπεζας, όταν πουλήθηκε το πρώτο κομμάτι της στην γαλλική Credit Agricole, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της, που ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια μετά. Ο κ. Μιχελής κάποια στιγμή αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό τραπεζική δράση και επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη Σκόπελο, όπου μάλιστα εκλέχθηκε δήμαρχος το 2011.

Ωστόσο, ο κ. Μιχελής επιστρέφει  στην ενεργό τραπεζική δράση, αναλαμβάνοντας τη θέση του CEO της Εθνικής Τράπεζας, στη θέση του Αλέξανδρου Τουρκολιά. Σ' αυτή την  περίπτωση, η Λούκα Κατσέλη θα είναι η πρόεδρος της τράπεζας, στη θέση του Γιώργου Ζανιά. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.

Στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που σχεδιάζονται, ρόλο θα αναλάβει ακόμη ένας πολύ γνωστός τραπεζίτης, ο Θεόδωρος Πανταλάκης, ο οποίος, μετά την αποχώρηση του από την διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας (σσ παλιότερα είχε διατελέσει και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα) ιδιώτευε.

Τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιστρέφει για να αναλάβει και πάλι θέση, κατά μια εκδοχή τραπεζική. Κατά μία άλλη, στον ευρύτερο χώρο του δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή, το πιθανότερο είναι ότι θα κατευθυνθεί στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη θέση του προέδρου.

ZENITH