Skip to main content

Αμέτρητοι οι νεκροί από τον σεισμό στην Αϊτή

Δραματικές εκτιμήσεις πως οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 100.000 από τον ισχυρότατο σεισμό που διήρκεσε ένα λεπτό και έπληξε προχθες τη νύχτα την Αϊτή, όπου οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια είν
Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τον ισχυρότατο σεισμό που διήρκεσε ένα λεπτό και έπληξε χθες τη νύχτα την Αϊτή, όπου οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια είναι τεράστιες, όπως ανακοινώθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό. Μέχρι και 100.000 υπολογίζονται οι νεκροί.

«Ο σεισμός μπορεί να έπληξε μέχρι και τρία εκατομμύρια πολίτες», αναφέρεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία των Επιτροπών του Ερυθρού Σταυρού που εδρεύει στη Γενεύη.

Τα περισσότερα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα έχουν καταστραφεί πλήρως, ενώ όσα παρέμειναν όρθια είναι πλέον υπερπλήρη από τραυματίες, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πολ Κόνελι, που πρόσθεσε ότι προτεραιότητα τώρα του Αϊτινού Ερυθρού Σταυρού είναι να σωθούν άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι, ενώ λόγω της ώρας του σεισμού λειτουργούσαν όλα τα σχολεία και δεκάδες εκατοντάδες παιδάκια έχουν παγιδευτεί στα χαλάσματα πολλών σχολείων που κατέρρευσαν.

Από την πλευρά της η οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα» ανέφεραν ότι χιλιάδες εκατοντάδες πολίτες έμειναν άστεγοι και τώρα κοιμούνται στους δρόμους από το φόβο και νέων μετασεισμών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι καταστράφηκαν και όλα τα δημόσια κτίρια περιλαμβανόμενου του κτιρίου του ΟΗΕ, κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες σχολεία και νοσοκομεία.

Η κατάσταση είναι χαοτική. Τα πέντε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας δεν υπάρχουν πια και οι ασθενείς δέχονται θεραπεία σε αυτοσχέδια υπαίθρια νοσοκομεία.

Σημειώνεται τέλος ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε την ευρύτερη περιοχή τους δύο τελευταίους αιώνες.

Οι κυβερνήσεις της Κούβας και των ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να στείλουν βοήθεια στην περιοχή, η οποία αναμένεται να φτάσει τις επομένες μέρες.

Τέλος, όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο επικεφαλής της ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, ο Τυνήσιος Χέντι Ανάμπι, σκοτώθηκε από το σεισμό, καθώς και όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο του ΟΗΕ.

ZENITH