Skip to main content

Αμνηστία για καταγραφές στον Τειρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2008

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προβλέπει επίσης το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας-Πάγωμα αυξήσεων για εισοδήματα πάνω από 2000 ευρώ και αναστολή των προ
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού που περιλαμβάνονται στο σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή οριστικοποιήθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως έγινε γνωστό, η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει με αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού τα εισοδήματα έως 2000 ευρώ το μήνα, ενώ από εκεί και πάνω θα «παγώσουν» οι αυξήσεις.

Παράλληλα, το 2010 θα υπάρξει αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο, πλην των τομέων υγείας, παιδείας και ασφάλειας. Επίσης, από το 2011 θα ισχύσει ο λόγος «πέντε προς ένα» στις προσλήψεις στο δημόσιο, δηλαδή για κάθε πέντε αποχωρούντες θα προσλαμβάνεται ένας.

Με τον τρόπο αυτό και με άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η μείωση του ελλείμματος μπορεί να κινηθεί λίγο πάνω από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά και το έλλειμμα να κυμανθεί πολύ κοντά στο 9%.

Αναφορικά, εξάλλου, με τις οφειλές των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, αποφασίστηκε ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ρυθμιστούν με διετή περίοδο χάριτος για την απόσβεση των κεφαλαίων και η εξόφληση θα γίνει με τοκοχρεολυτικές δόσεις πέντε ετών.

Σχετικά με το μείζον το πρόβλημα του Τειρεσία  θα υπάρξει γενικευμένη αμνηστία για όλες τις δυσμενείς καταγραφές από την 1η Ιανουαρίου 2008,  οι οποίες θα αφορούν είτε οφειλές που έχουν ήδη εξοφληθεί, είτε οφειλές που θα εξοφληθούν σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις θα αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης για έκδοση μπλοκ επιταγών.

Κατά την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Γιώργος A. Παπανδρέου τόνισε πως το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για τη σωτηρία της οικονομίας και την ανάκαμψη της χώρας από την κρίση γίνεται με το σχέδιο του προϋπολογισμού. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, το θέμα της αναβάθμισης της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της Αττικής και το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες.

Ο Γ.  Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη και στη μάχη που πρέπει να δοθεί, για να αλλάξει το κράτος, αλλά και στην εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και εκείνου των 100 πρώτων ημερών, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό έργο, στο σύνολό του, παίρνει, πλέον, «καταιγιστικούς ρυθμούς».

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, τόνισε ότι είναι «ένας Προϋπολογισμός που κάνει το πρώτο βήμα για την ανάταξη της οικονομίας μας και ανοίγει το δρόμο της ελπίδας, της ανάπτυξης και της δικαιοσύνης».

 Όπως είπε, «δεν είναι ένας προϋπολογισμός που λύνει δια μαγείας όλα τα προβλήματα του τόπου» και τον χαρακτήρισε «προϋπολογισμό ισορροπίας». Μιας ισορροπίας  «μεταξύ των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων που κληρονομήσαμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και της ανάγκης να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αδικία, τις ανισότητες, τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών».

 Ισορροπία υπάρχει, επίσης, «μεταξύ της ταχύτητας με την οποία πρέπει να προχωρήσουμε και της ανάγκης να το κάνουμε με βήματα προσεκτικά. Με σεβασμό απέναντι σε όλους όσους χρειάζονται προστασία και δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι δεδομένη η ανάγκη να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να κάνουμε τη χώρα μας και πάλι αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές και αυτό ξεκινάει από το οριστικό τέλος που βάζουμε σήμερα στην πρακτική των στατιστικών στοιχείων που διαμορφώνονται κατά το δοκούν από την εκάστοτε Κυβέρνηση».

Εξ άλλου, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο θέμα των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων της Αττικής, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή «τα βάζει με τη διαφθορά, την ανομία, που έχει τελικά ως αποτέλεσμα τη κερδοσκοπική καταστροφή του περιβάλλοντός μας, βάζει φρένο στα κερδοσκοπικά σχέδια συμφερόντων».

Με το νομοσχέδιο, τόνισε επίσης, «προστατεύονται όσες περιοχές πλήττονται από πυρκαγιά, αλλά και με το οποίο βάζουμε οριστικά τέλος στις αυθαιρεσίες, στις καταπατήσεις και κυρίως στη λογική ότι το Κράτος απουσιάζει από παντού και άρα ο καθένα κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με αυτό «μπαίνουμε στην καρδιά του σχεδίου μας για τις πρώτες 100 ημέρες και με αυτό αποδεικνύουμε την αξιοπιστία μας».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε γενικότερα στην κατάσταση της χώρας, όπως την παρέδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας καταστροφικές τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες, όπως τόνισε, «έφεραν την οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Ως αντιπολίτευση», πρόσθεσε, ακούγοντας τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της χώρας, ήμασταν πάντα δύσπιστοι. Ποτέ όμως δε μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της απόκλισης από την πραγματικότητα». Παρά τις δυσκολίες, πάντως, ο κ. Παπανδρέου παρείχε τη διαβεβαίωση πως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι και ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά.

 Ο Πρωθυπουργός εντόπισε τις μεγαλύτερες δυσκολίες του προϋπολογισμού, όχι τόσο στη διεθνή κρίση, αλλά στις αρνητικές επιδόσεις της χώρας. Και κυρίως, όπως τόνισε, «οι βαθιές ρίζες του προβλήματος, είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος, με τη δομή του, τη στελέχωσή του, την πολυνομία του, τη γραφειοκρατία του, την αδιαφάνειά του, τη διαφθορά στις σχέσεις με τον πολίτη». Τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «οι καλύτερες των προθέσεων, οι καλύτερες πολιτικές προτάσεις ή και νόμοι θα ακυρώνονται, καθώς θα σκοντάφτουν στο λαβύρινθο της κρατικής μηχανής, την οποία καλούμαστε να τιθασεύσουμε».

Ο Γιώργος Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι σε αυτόν το αγώνα η κυβέρνηση είναι στην ίδια πλευρά με τους πολίτες, «για να ανατρέψουμε αυτό το κράτος της πολυνομίας και ανομίας». Τόνισε ότι πρέπει «να ενταθεί η προσπάθεια και να είναι απόλυτα συντεταγμένη για να τα καταφέρουμε και να βγάλουμε τη χώρα από το σημερινό της τέλμα». Σχετικά με το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «στις πρώτες 100 ημέρες δίνουμε τα δείγματα γραφής αξιοπιστίας και διαχείρισης μιας μεγάλης κρίσης, της μεγαλύτερης που πέρασε η χώρα μας μετά τη Μεταπολίτευση». Για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Εμείς ήρθαμε, γιατί είμαστε μέρος της λύσης».

Ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε, εξάλλου, ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ευρύς διάλογος με την κοινωνία, όπου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει όλες τις προτάσεις της και θα συνομιλήσει γι΄ αυτές με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH