Skip to main content

Αμοιβαία αναγνώριση των κρατών των Δ. Βαλκανίων ζητούν η Σλοβενία και η Κροατία

Διάσκεψη, με θέμα «Μαζί για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η συμβολή των δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό μέλλον» διοργανώθηκε σήμερα, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο σλοβενικό κάστρο Μπρντο πρι Κ
Διάσκεψη, με θέμα «Μαζί για την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η συμβολή των δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό μέλλον» διοργανώθηκε σήμερα, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο σλοβενικό κάστρο Μπρντο πρι Κράνιου.

Στόχος της συνάντησης των ηγετών των χωρών των Δ. Βαλκανίων για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια ήταν η εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας και της Κροατίας Μπορούτ Παχόρ και Γιάντρανκα Κόσορ τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η αμοιβαία αναγνώριση ανάμεσα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Παχόρ ανέφερε ότι το σημαντικό στοιχείο είναι ότι ξεκίνησε ένας διάλογος που θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής, στην ενδυνάμωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην διατήρηση της σταθερότητας.

Στη διάσκεψη δεν παρέστησαν ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, καθώς η χώρα του δεν αποδέχεται την παρουσία του Κοσόβου ως ανεξάρτητο κράτος. Ο Τάντιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα αποδεχόταν την παρουσία του Κοσόβου, μόνο αν λάμβανε μέρος ως Kosovo-UNMIK (πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο).

Από τη συνάντηση απουσίαζε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Η διάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των πρωθυπουργών της Σλοβενίας και της Κροατίας, Μπορούτ Παχόρ και Γιάντρανκα Κόσορ, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι χώρες της περιοχής για να ενταχθούν γρηγορότερα στην ΕΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, και της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

ZENITH