Skip to main content

Αν στις 27 Απριλίου δεν γίνουν πληρωμές

Το ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου δολαρίων» αυτή τη στιγμή, σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον...

Τι θα γίνει με την ελληνική οικονομία, αν στις 24 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο Eurogroup, δεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τους εταίρους; Αυτό είναι «το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων» αυτή τη στιγμή, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, αλλά και στη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον. Κι αυτό, γιατί σε αυτή την περίπτωση, είναι άγνωστο πώς θα αντεπεξέλθει στις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων του Μαΐου, που ξεκινούν από τις 27 Απριλίου (με την αρχή να γίνεται από κάποια από τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία», ενώ ακολουθούν και τα υπόλοιπα, μέσα σε διάστημα τριών ημερών).

Επίσης, είναι άγνωστο πώς θα κάνει τις πληρωμές των λήξεων προς τρίτους (ξένους) δανειστές, οι οποίες ακολουθούν τον επόμενο μήνα και είναι ιδιαιτέρως «πυκνές». Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λένε ότι τα αποθεματικά σχεδόν έχουν εξαντληθεί και δεν επαρκούν για όλες τις υποχρεώσεις.

Θα προχωρήσει το δημόσιο στην απειλή του και θα πληρώσει μόνο τις εσωτερικές του υποχρεώσεις, αγνοώντας τις εξωτερικές; Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα οδεύει μαθηματικά σε πτώχευση, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών, από τη στιγμή που θα αθετήσει την πληρωμή της. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν αποκλείεται να εξαντληθεί κι αυτό το ύστατο όπλο, της καθυστέρησης, για να καταδειχθεί η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς. Το θέμα είναι τι θα γίνει αν οι δανειστές – και πάλι – δεν υποχωρήσουν…

ZENITH