Skip to main content

Αναβάθμιση της αξιολόγησης της Βουλγαρίας από τη Moody’s

Την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Βουλγαρίας (Baa3) από «σταθερή» σε «θετική» ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος Moody’s, καθιστώντας την το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιολογείται θετικά
Την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Βουλγαρίας (Baa3) από «σταθερή» σε «θετική» ανακοίνωσε ο  διεθνής οίκος Moody’s, καθιστώντας την το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιολογείται θετικά μετά τον Ιούλιο 2008.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της Moody’s, η ύφεση στη βουλγαρική οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει προς τα μέσα του 2010, αλλά ενδέχεται τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας, καθώς 9% των βουλγαρικών εξαγωγών κατευθύνονται στην Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στην Βουλγαρία, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα. Στο τέλος του 2009 ο διεθνής οίκος Standard and Poor΄s είχε επίσης αναβαθμίσει τις οικονομικές προοπτικές της Βουλγαρίας από «αρνητικές» σε «σταθερές».

Εξάλλου, προς τα πάνω αναθεώρησε  τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της χώρας και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ).

Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, η πρόγνωση για τη Βουλγαρία βελτιώθηκε βασιζόμενη σε στασιμότητα του ΑΕΠ το 2010, αντί της αρχικά εκτιμώμενης πτώσης κατά 1,5%.  Παράλληλα εκφράζεται η επιφύλαξη ότι ενδεχομένως η ανάκαμψη να επιβραδυνθεί λόγω της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Προβλέπεται επίσης ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η βουλγαρική οικονομία θα καταγράψει αύξηση 0,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τέλος, για το 2011 η ΕΤΑΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Βουλγαρίας κατά 2,7% σε σύγκριση με το 2010.

ZENITH