Skip to main content

Αναβλήθηκε η δεύτερη συνάντηση Χριστόφια- Έρογλου

Η χθεσινή δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου, αναβλήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια, μετά τις δηλώσεις Έρογλου με τις οποίες αμφισβητεί τις δ
Η χθεσινή δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου, αναβλήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια, για να αποφευχθεί, όπως ο ίδιος είπε, οποιαδήποτε κρίση στις συνομιλίες, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του κυρίου Έρογλου, στις οποίες υπάρχει αμφισβήτηση της βάσης πάνω στην οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Χριστόφιας πρότεινε να συζητηθεί το θέμα από τους συμβούλους του, κάτι που, όπως ανέφερε, έγινε αποδεκτό από τον κ. Έρογλου, με τον οποίο είχε μια σύντομη συνομιλία για την εισήγησή του αυτή στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις.

Επίσης, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι ο Ντερβίς Έρογλου δέχθηκε φοβερή πίεση από την αντιπολίτευσή του και γι’ αυτό προέβη σε αυτές τις δηλώσεις.

Η βάση των συνομιλιών, τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας, είναι εκεί και έχει επαναβεβαιωθεί από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή, που έγινε γνωστό το περιεχόμενο των επίμαχων δηλώσεων του Ντερβίς Έρογλου, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήρθε σε επαφή με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ, εγείροντας τα ζητήματα που προέκυπταν και ζητώντας επαναβεβαίωση της βάσης των διαπραγματεύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις επικρίσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αντέδρασε την τελευταία στιγμή, αποκάλυψε ότι από την πρώτη στιγμή ο σύμβουλος του προέδρου Χριστόφια, Γιώργος Ιακώβου, είχε αρχίσει διαβουλεύσεις με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος με τη σειρά του είχε διαβουλεύσεις με τον Ντερβίς Ερογλου. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ενήργησε πολύ έγκαιρα και αυτό το γνωρίζει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως είπε ο κύριος Στεφάνου, αυτό που ζήτησε η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν να υπάρξει επαναβεβαίωση της βάσης της διαπραγμάτευσης, αφού με τις δηλώσεις Ερογλου αυτό που είχε γίνει ήταν η ανατροπή της βάσης τους.

ZENITH