Skip to main content

Αναδιατύπωση της επίμαχης τροπολογίας για τις αυξήσεις

Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, προβλέπει το πάγωμα στις όποιες αυξήσεις θα αποφάσιζε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) μέχρι και τον Ιούνιο
Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, προβλέπει το πάγωμα στις όποιες αυξήσεις θα αποφάσιζε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) μέχρι και τον Ιούνιο του 2011.

Για τις αποφάσεις του ΟΜΕΔ που αφορούν στο διάστημα από την 1/7/2011 μέχρι την 1/7/2012 οι μόνες μισθολογικές αυξήσεις που θα παράγουν νομικό αποτέλεσμα θα είναι αυτές που αφορούν στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/2009. Αυτές οι αυξήσεις θα είναι ίσες με την αύξηση του ευρωπαϊκού πληθωρισμού για το έτος 2010.

Όσο για τις αποφάσεις από 1ης Ιουλίου 2012, θα μπορούν να αφορούν μόνον στην αύξηση των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, όπως έχουν διαμορφωθεί την 1η Ιουλίου του 2011, ίση με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του ευρωπαϊκού πληθωρισμού.

Σε αντίστοιχες αυξήσεις υποχρεούνται και οι μεσολαβητές.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος σε αναφορά του στο αμετάβλητο σκέλος της τροπολογίας, που ακυρώνει όποιες αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί μετά τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, εφόσον χορηγούν αυξήσεις μεγαλύτερες της τελευταίας, διευκρίνισε πως αφορά πέντε αποφάσεις:

«Η εθνική προσπάθεια», υπογράμμισε, «δεν μπορεί να τίθεται εν κινδύνω από καταχρηστικές αξιώσεις ορισμένων συμφερόντων. Δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούν, ότι βρίσκονται σε ιστορικό κενό, σε χρόνο μηδέν, σε άλλη χώρα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να μην βλέπουν τις προσπάθειες της κοινωνίας ή να κάνουν τον καλό για να βαφτίσουν κάποιους κακούς».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η τροπολογία έχει στόχο να μας προστατεύσει από άγονες συγκρούσεις του μέλλοντος. Όταν η χώρα προχωρά στο μέλλον, δεν χρειάζεται να την παγιδεύουμε με παγίδες και αναποδιές. Για να ξαναβρούμε τον καλό μας εαυτό, της ευημερίας και της προόδου».

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας θα συζητηθεί την Πέμπτη.

ZENITH