Skip to main content

Αναγκαία η πολιτική παρέμβαση για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετά την παρέμβαση Σκουρλέτη, πάγωσαν οι απολύσεις των εργαζομένων από τον ανάδοχο του μετρό Θεσσαλονίκης, ο οποίος όμως ήδη υπέβαλε αίτηση θεραπείας της υπουργικής απόφασης.

της Άννης Καρολίδου

Μετά την παρέμβαση Σκουρλέτη, πάγωσαν οι  απολύσεις των  εργαζομένων από τον ανάδοχο του μετρό Θεσσαλονίκης, ο οποίος όμως ήδη υπέβαλε αίτηση θεραπείας της υπουργικής απόφασης, με την οποία είχε παραταθεί για 20ήμερο ο χρόνος διαβούλευσης μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι με την απόρριψη, από τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη, του αιτήματος που είχε υποβάλει ο ανάδοχος για ομαδικές απολύσεις, δεν έγιναν άλλες απολύσεις στο κατασκευαστικό τομέα- πλην εκείνων των πρώτη 50 στις 21 Ιανουαρίου, ενώ δεν απολύθηκαν εργαζούμενοι στην αρχαιολογική έρευνα.

Ωστόσο, η προσωρινή αποτροπή των απολύσεων δε σημαίνει και πολλά, αν δεν υπάρξει πολύ συγκεκριμένη και αποφασιστική πολιτική παρέμβαση, πάνω στην οποία θα δομηθεί η συνεννόηση μεταξύ Αττικό Μετρό Α.Ε. και αναδόχου κοινοπραξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αυτό ακριβώς το σκοπό θα εξυπηρετήσει και συνάντηση συνεργασίας μεταξύ του κ. Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Οι εργαζόμενοι, που ζήτησαν άλλωστε την παράταση της διαβούλευσης, κάλεσαν τον ανάδοχο σε συνάντηση, την οποία αρνήθηκε.

Όπως και νάχει, το 20ήμερο της παράτασης λήγει την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου. Μετά ο ανάδοχος, εφόσον επιμένει στις απολύσεις, θα πρέπει να καταθέσει νέο φάκελο στο υπουργείο, στην οποία, για να απαντηθεί, δίνεται διάστημα 10 ημερών.

Στο μεταξύ τα εργοτάξια του μετρό είναι νεκρά, εργασίες δε γίνονται για περισσότερο από δύο μήνες και το πρόβλημα αυτού του μεγάλου αδιεξόδου, θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί άμεσα.

ZENITH