Skip to main content

Αναγκαία η συμμόρφωση τονίζει ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ

Αν η Κύπρος δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της EE και δεν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της, θα πληγεί η τσέπη του απλού πολίτη, υπογράμμισε ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ, σχολιάζοντας την απόφαση του Ecofin ν
Αν η Κύπρος δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της, θα πληγεί η τσέπη του απλού φορολογούμενου Κύπριου πολίτη, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Ecofin να τεθεί υπό επιτήρηση η κυπριακή οικονομία.

Ο Κύπριος υπουργός διαβεβαίωσε ότι κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρει συναινετικές λύσεις, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.
Ελλείψει συναίνεσης από τα κόμματα, συνέχισε, η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης των δαπανών και μείωσης του κρατικού μισθολογίου.

Αυτή τη στιγμή, υποστήριξε ο κύριος Σταυράκης, φαίνεται ότι διαγράφεται, πλέον, ξεκάθαρα μια διαδικασία μέσω της οποίας οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεγάλα ελλείμματα και μεγάλα δημόσια χρέη που δεν τα μειώνουν, θα υποβάλλονται σε πάρα πολύ αυστηρές ποινές, πιθανώς, με την αποστέρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε διαρθρωτική βοήθεια, την οποία παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, υπογράμμισε ότι 91 ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποβληθούν στη διαδικασία αυτή, μεταξύ αυτών υπάρχουν έξι ελληνικές και δύο κυπριακές τράπεζες.

«Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι οι κυπριακές τράπεζες θα βγουν ενισχυμένες από αυτά τα τεστ», σημείωσε και πρόσθεσε πως στην πολύ απίθανη περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα και θα χρειαστούν ενίσχυση, τότε σίγουρα θα πάνε στις αγορές, για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και τη ρευστότητά τους. «Στη δε απίθανη περίπτωση που χρειαστεί να καταφύγουν στην κυβέρνηση, παραμένουμε, βεβαίως, δεσμευμένοι να τις στηρίξουμε σε μια τέτοια θεωρητική περίπτωση», σημείωσε.

Ερωτηθείς πού θα βρει η κυπριακή κυβέρνηση τα 300 εκατ. ευρώ που απαιτούν οι Βρυξέλλες για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών και συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου. Για πρώτη φορά, υπάρχει μείωση του προσωπικού που απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία και σαν αποτέλεσμα αυτού, η αύξηση του κρατικού μισθολογίου, το πρώτο εξάμηνο, ανέβηκε μόνο κατά 0,8%, και είναι η μικρότερη αύξηση που είχαμε στο μισθολόγιο τα τελευταία 30 χρόνια».

Παράλληλα, τόνισε ότι «υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών του κράτους, αυτές οι δαπάνες που δεν θεωρούνται απαραίτητες και παραγωγικές. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πρόσφατα εγκρίνει μειώσεις στις δαπάνες αυτές κατά 80 εκατομμύρια ευρώ, από έναν προϋπολογισμό που ήταν ήδη αρκετά συγκρατημένος».

Σε άλλη ερώτηση, τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν συναινέσουν τα κόμματα στην πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «είμαστε εκ φύσης αισιόδοξοι και νοιώθουμε ότι στο τέλος της ημέρας, όλοι μαζί θα δούμε την οικονομία ως ένα εθνικό θέμα και θα συναινέσουμε σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο όμως πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιο».

ZENITH